A+ A A-

Tid for lek igjen - endelig!

  • Overordnet kategori: Dingser
  • Kategori: Spill og data
  • Sist oppdatert mandag 13. april 2009 22:39
  • Treff: 2609

Det har tatt litt tid å få lov til å leke igjen. Ikke siden lenge før vi flyttet har jeg kunnet bruke masse unødvendig tid på fjas. Det ble påske, vi hadde ikke så mye å gjøre - og jeg kunne endelig slappe av med en av hobbyene mine - mens AG fuget kjøkkenflisene :)

De som har fulgt med på websiden min har ved et par anledninger sett at jeg har skrevet om en bilspiller jeg kjøpte for mange år siden. Det er en ren Linux-basert MP3-spiller som den dag i dag, sju år etter at den gikk ut av produksjon, fremdeles har et svært aktivt webforum, samt eiertreff i USA og Europa.

Det er dessverre en stund siden spillern min satt i en bil. Man må faktisk helt tilbake til 2002 da jeg hadde en blå Ford Fiesta Sport. Da jeg solgte den kjøpte jeg en Mondeo med en spesieltilpasset radio, og det var ikke noe sted å montere empegen. Jeg har hatt andre typer radioer i mine biler etter dette, men det var fordi jeg oppdaget GPS og de muligheten det ga. De svært observante leserne vil nå heve på øyebrynene og minne meg på den gangen jeg dro på eiertreff i Amsterdam med en Ford Focus ST170. Var ikke empegen med på det treffet, kanskje? Jo, det stemmer - men den var ikke montert. Spilleren lå bare løst i hanskerommet.

Hva er så grunnen til at det nå plutselig passer å montere en empeg? Bilen jeg har nå er enda verre å montere slikt i enn noen bil jeg har hatt tidligere. For det første er det fabrikkmontert en 2 DIN berøringsskjerm med GPS, Bluetooth og stemmestyring. Bilen er dessuten mye mer kompakt og sammenskrudd enn de jeg har hatt før. Moderne biler skal ikke mekkes med, og det får man smake hvis man på tross av dette prøver seg.

Det som har gjort det mulig heter 'Display Extender Unit'. Det er rett og slett så enkelt som at noen der ute har laget en dings som gjør at jeg kan frigjøre LED-displayet fra spilleren og plassere dem fra hverandre. Nå åpner det seg uante muligheter. Spilleren trenger strøm og en signalledning til AUX-inngangen i bilen som gir lyd i høyttalerne. Får man trukket disse kablene kan empegen plasseres hvor som helst i bilen. Hvorfor dette er smart? Nå kan displayet monteres på steder det var umulig å gjøre det tidligere. Jeg kan tenke meg flere scenarioer der dette er nyttig: Folk med campingbil, campingvogn, båt, eller sånne som meg som har en bil der det ikke er plass til en hel spiller til foran. En slik spiller kan også brukes hjemme, og det er mye enklere å plassere et lite display enn en hel bilspiller.

Bakdelen er at denne spilleren ikke lenger er til salgs som nytt produkt. Den finnes imidletid brukt hvis du er hypp: empegbbs.com og ebay.com.

Det første jeg måtte gjøre var å demontere bilen innevndig. Det så nok ganske voldsomt ut for en som ikke har gjort dette før. Jeg har gjort det mange ganger før, men AG likte nok ikke at det hang ledninger ut fra innertaket... Jeg demonterte alle innvendige paneler på den ene siden i bagasjerommet. Hele takplata ble løsnet bak og langs hele den ene siden. Jeg skrudde av solskjermen, begge de innvendige håndtakene i taket og hele gummilista ble trukket til side. Med en gardinstang fra IKEA hold jeg taket nede slik at jeg kunne føre den brede datakabelen tvers gjennom bilen. Det gikk utrolig mye lettere enn jeg fryktet. Det er den del ting der oppe - blant annet sidekollisjonsputer. Viktig å ikke messe rundt med det. Kabelen ble lagt på midten av taket og alt ble satt på igjen.

Nå begynte det som var tidkrevende og vanskelig. Jeg måtte finne en måte å feste spilleren på - inne i bakskjermen bak teppepanelet. Jeg løste det ved å kappe av en plankebit på 26x26 cm. Jeg forhåndsboret hull og brukte selvgjengende metallskruer til å feste plata i metallet. Heldigvis var det en diger åpning som spilleren passet rett inn i. Det var bare å måle og teste et par ganger før alt ble festet.

Neste steg var å feste displayet foran i bilen. Jeg hadde kastet fra meg alle tanker om å ha den på dashbordet, og det siste alternativet (som nok også var det beste) var å ta bort solbrilleholderen i takkonsollet og sette displayet der. - Lettere sagt enn gjort, tenkte jeg i mitt stille sinn da jeg satt og funderte på det. Det viktigste er at bilen kan selges uten denne spilleren i. Da er det ekstremt viktig å ikke gjøre ting som ikke lar seg reversere.

Løsningen var enkel, solid og genial. Jeg skar til en plate med melkehvit plastikk fra lokket til en papirsamler fra IKEA. Jeg har en del verktøy fra da jeg bodde i huset på Furuset, og slipemaskinen fikk endelig jobbe litt etter nesten fem års hvile. Når plata passet perfekt over åpningen, tegnet jeg opp hvor det måtte være hull til festeskruer og selve LCD-displayet. Når dette var kuttet vekk var det bare å skru på plass hele displayenheten og lime fast plata til konsollet. Alt var selvsagt demontert så jeg ikke skadet interiøret på bilen. Jeg brukte en limpistol til å lime. Fordelen er at dette limet ikke sitter så veldig godt. Skal bilen selges vil det være en smal sak å få av plata og sette på plass solbrilleholderen igjen.

Datakabelen lå altså allerede der, så nå var det bare å kople på den og feste takkonsollet igjen. Det var forbundet med en viss spenning da jeg var noe usikker på om festeklipsene ville holde vekta fra displayet. Det er ikke bare et LCD-panel. Det er to kretskort med en hel haug dingsebumser på. Den veier nok 300-350 gram. Til sammenligning veier skuffen og et par solbriller kanskje 100? Jeg har vært på en testtur uten at det falt ned, så da får vi satse på at det holder i lengden.

Nå gjensto bare å få strøm og lyd på hovedenheten i bagasjerommet. Jeg tok strøm fra 'sigarettenneren' (nå om dagen kalt 'uttak for tilleggsstrøm') i bagasjerommet og la plussledningen via en liten bryter i tilfelle jeg vil kutte strømmen helt. Bryteren og en nettverkskabel stikker nå ut av en kontrolluke for bytte av baklyktpærer. Lyden går i en phonokabel som er gjemt under sidedekslene ved gulvet og opp til hanskerommet der det er en AUX-inngang til bilens eget lydanlegg.

Nettverkskabelen kan brukes på to måter. Først; denne spilleren har to innebygde 2,5" 60GB harddisker. De er ikke avtakbare og man må overføre musikk via nettverk, USB eller seriellkabel. Kablet nettverk er enkelt og stabilt. Trådløst nettverk er mye enklere. Jeg hadde en trådløs nettverksbro stående fra et annet prosjekt jeg holdt på med før. Denne broen gjør det mulig for enheter uten trådløst nettverkskort å komme seg på nett. Empegen er utstyrt med et innebygget nettverkskort som jeg har satt fast IP-adresse på. Nå er det bare for meg å gi strøm til nettverksbroen og starte overføringsprogrammet på PC'n oppe på arbeidsrommet - og vips så overfører jeg musikk i lange baner. Jeg kan også kople kabelen rett inn i en laptop hvis jeg vil overføre musikk på farten.

Det kule (som jeg ikke ser at kommer til å bli brukt så mye) er at om man kjører to biler, og at de i den andre bilen har med en laptop, så kan de streame musikk fra min bil så lenge det trådløse nettverket er på og de har rett programvare installert. Ubrukelig - men dødsfett!

Nå har jeg en musikkspiller i bilen med 120 GB kapasitet. Det vil gi meg en total spilletid på... mye. Selve spilleren ser skikkelig kul ut. Den har 'visuals' (skjermsparere) som følger i takt med musikken. Alt styres fra en liten fjernkontroll så jeg slipper å se opp hele tiden.

 


Her ser man displayet oppe i taket. Jadda - jeg vet at frontruta er sprukket.


Et nærbilde viser at det var litt for mørkt til å ta bilde uten blitz.


Hvis noen vil stjele denne spilleren må de jobbe for det. Deksler og trekk og en masse skruer gjør det umulig å få den ut uten god tid og verktøy. Litt dumt form eg hvis jeg må fikse noe bak der...


Hvis bilen skal stå en stund har jeg laget en bryter så jeg får slått av strømmen helt. Når jeg skal overføre musikk trenger jeg bare putte nettverkskabelen rett en PC eller i det trådløse accesspunktet.


Heldigvis var det plass oppimellom takplata og selve taket på bilen. Her går nemlig det svært så viktige ledingen mellom displayet og hovedenheten. Håper bare ledingen tåler varme... for på sommern blir det noen grader der inne.


Her er et litt bedre bilde av displayenheten.


Dette er solbrillehodleren som jeg har tatt ut. Hvis jeg skal selge bilen en gang, vil det ikke synes at jeg har hatt denne ute. Det er bare å montere den igjen.


Når denne er koplet på kan jeg sitte på arbeidsrommet mitt og overføre musikk til bilen. Det er svinaktig kult.


Empeg by night


Cocpiten min når jeg er ute og fl... kjører ;)