A+ A A-

Værstasjonen er endelig på plass

  • Overordnet kategori: Dingser
  • Kategori: Spill og data
  • Sist oppdatert onsdag 24. desember 2014 11:34
  • Treff: 3259


Det hele startet en gang i 2001 da jeg kjøpte meg hus på Furuset. Jeg hadde plutselig mulighet til å gjøre ting jeg ikke kunne gjøre i leiligheten på Sagene, og en værstasjon ble kjøpt inn. Gleden var stor da jeg pakket ut alle komponentene. Mer geekete kan det vel neppe bli; å sette opp en værstasjon som måler... været rett slik det er utenfor vinduet. Det som gjorde at jeg fattet interesse for denne formen for værmåling var det faktum at den i tillegg til å vise om det var sol  eller regn ute, også kunne sende data til en ftp-server for visning på web. Her er litt info om min noe sære hobby.

Den aller første værstasjonen var i bruk hos meg i flere år før jeg kjøpte meg en nyere modell. Den gamle er fremdeles i sving hos svigers på Aurskog, og sørger for at svigerfar har stålkontroll på regn, vind og temperatur. Den neste i rekken gikk dessverre en voldsom død i møte da hele stasjonen deiset i bakken på grunn av - ja nettopp, været. Det blåste kraftig, og på det tidspunktet sto stasjonen på taket av et kontorbygg på Mastemyr. Jeg hadde ikke fått tak i noe tungt til å legge på bakkestativet, og vinden tok tak og slang den rundt der oppe. Regnmåleren hadde 10 meter kabel, og den lå akkurat 10 meter fra stativet. Voldsomme saker.

Jeg fikk tak i nye deler og satte alt opp igjen - denne gangen med sandsekker nederst på stativet. I april 2006 sluttet jeg å jobbe på Mastemyr og jeg tok alt med meg hjem til Collettsgate. Der sto den en stund ute på altanen og målte temperatur og regn. Vinden var enten nedover gata, eller oppover gata. Til slutt ble den bare pakket bort og glemt. Så endelig - i januar 2009 ble det pustet liv i den igjen. Vi bor nå i hus, vi har egen hage, vi bor på en høyde der vinden kan komme fra alle retninger - og vi har nydelig utsikt så webcam'en har noe gøy å vise frem.

Først sto den på plenen bak huset. Plasseringen var neppe optimal, så i sommer klatret jeg opp på taket og monterte hele sulamitten på en stang festet med et stativ med 3 ben skrudd fast på et takutspring. Det var med livet som innsats (føltes det som) å klamre seg fast til takstenene, og når taket i tillegg var steikende varmt av solen var det vel bare et under at jeg overlevde. Sa jeg at jeg har respekt for høyder?

En hjemmesnekret festepunkt for regnmåleren gjør nå at den verken blåser bort eller faller ned. Vindmåleren er høyere enn pipa og måler så korrekt som den kan få gjort her vi bor.

Mitt værstasjonoppsett består av følgende:

Kontrollpanel med trykkfølsomt LCD-panel
Vindmåler
Temperatur- og fuktighetsmåler
Regnmåler
Et dataprogram som lagrer alle data (HeavyWeather - medfølger)
Et dataprogram som behandler og sender alt til en ftp-server (Weather Display - $73)
Et dataprogram som samler data og viser dem frem på en forståelig måte (WD Live - $40)
Et program som tar bilder med webcam'en og legger dem i en mappe som WD Live henter fra (Active WebCam - $29)

I tillegg må man ha en PC (helst en dedikert) og et webområde med FTP-tilgang for å samle/vise data. Jeg har hatt dette installert på en rekke maskiner, og alle har vært maskiner jeg har brukt samtidig som softwaren for værstasjonen har vært i drift. Dette har ikke fungert optimalt, og nå har jeg tatt en gammel maskin (dette er den fjerde i rekken) og satt opp på arbeidsriommet.

Webadressen er altså: http://weather.kyrre.net

Her er en komplett utstyrsbeskrivelse:
Valgfri kommunikasjon mellom display og sensorer - trådløst inntil 100m med fri sikt, eller via 10m kabel. Kan tilkoples COM-port 1-6 (RS232) på PC * via medfølgende kabel og enkel engelsk/tysk programvare med Internettmulighet på CD.

Radiokontrollert klokke/kalender (kan overstyres). Visning av de fleste gjeldende måledata samtidig, Lagrer data for min og max verdier med tilhørende tid og dato for målingene. Alle med programmerbar alarmfunksjon for spesielle værforhold.

Lufttemperatur (-40º til + 59,9º) og -fuktighet ( 1 - 99%) Utesensor skrus på vegg/festes på mast og fungerer som koplingsboks og sender for temp/fukt, regn- og vindsensor til displayet. Max. avstand display / utesensorer : Trådløst = 100m.

Alle utesensorer er kablet sammen (10m mellom hver).

Lufttrykk (300-1099hPa). Relativt (v/havnivå - kalibrerbart) og absolutt (mmHg / hPa).

Selvtømmende regnmåler registrerer regn for hver time, 24 t., siste uke og siste mnd. (oppløsning = 0,5mm). Skrues fast på horisontal flate der vannet kan renne ut under.

Vindhastighet (0-180km/t el. 0-50m/s) og -retning. Valgfri måleenhet. Vindmåler leveres med U-klammer for mast-/rør max 32mmØ.

Oppdatering av innendørsmålinger hvert 20. sek. Oppdatering av utendørsmålinger hvert 32.s ved vind over 10m/s og hvert 128.s ved vind. under 10m/s uavhengig av kabling eller ikke.

Effektiv kulde og duggpunkt.

Værprognose for kommende døgn. Sol, skyet, regn (utrygt for regn).

Tendensindikatorer for lufttrykk

Stormvarselalarm basert på trykkutviklingen.

Justering av kontrast i LCD-displayet.

Bakgrunnslys i ca. 15 sek. ved betjening av knapper. Kan slås helt av for batterisparing.

Programmerbare måleintervaller fra PC (1 min. - 24 t.) med lagring av 1750 målinger av alle parametere. Du behøver altså ikke å ha PC påslått hele døgnet for å få kontinuitet i målingene. Du bestemmer selv måleintervallet via programvaren.

Programvare på CD ROM "HeavyWeather Pro 3600"

Batterienes (alkaliske) levetid i displayet ved trådløs kommunikasjon og lys avslått = ca. ett år. Medfølgende nettadapter anbefales. Levetid for batteriene i utesensor ved trådløs forbindelse er ca. 2,5 år. Ved kabling og bruk av medfølgende adapter strømforsynes hele stasen og batteriene fungerer bare som back-up i tilfelle strømbrudd.

Dimensjon på baseenhet : 225,1 x 154,5 x 32,2 mm. Termo/hygrosensor : 79,4x189,3x89,8mm. Regnmåler : 140x137x70mm. Vindmåler : 291x197x60mm.

Lyst på en? Kjøp den her! (ikke sponset)

Bilder:


Her er værstasjonen før den gikk i bakken på Mastemyr.