A+ A A-

Nytt liv i gammel dame

  • Overordnet kategori: Dingser
  • Kategori: Spill og data
  • Sist oppdatert mandag 13. april 2009 23:14
  • Treff: 2239

Det var sommern 2000 at jeg fikk snusen i et helt nydelig produkt - en empeg. En MP3-spiller til bil med harddisk og plass til nesten hele platesamlinga; 37GB lagringskapasitet. Slutt på CD-plater som fløt rundt i bilen, og kanskje Norges feteste mojeng. Jeg måtte shoppe! Som med alt man kjøper er det forhold som gjør at de brukes mindre og mindre, og til slutt ender gjenstanden i en pappeske i boden, eller på dynga. Jeg har pustet nytt liv i empegen, og nå skal den snart inn i bilen igjen!

    
Den VAR dødsfet. Den rula gata ganske lenge, men ettersom årene gikk ble duppedingsen mindre attraktiv for meg. Frontpanelet gikk i stykker og bilnavigasjon kom - jeg hadde jo ikke plass til to spillere i bilen. Empegen ble degradert til kontor-jukebox, ja, for den er så fet at den har strømkontakt og linje ut slik at man kan bruke den på stereoanlegget. Den ble altså brukt mindre og mindre. Det siste året har den stått i et skap og hvilt.

Under 'Relevante artikler' ser du at jeg nylig var i Amersfoort og møtte andre eiere av empeg-spillere. Dette ga inspirasjon til å få liv i den gamle damen igjen.

Det første var å få på smilet igjen - nytt frontdeksel ble bestilt. Damen har alltid vært litt mørk i sinnet, og nå er også lys i knappene på gang. Litt dårlig hukommelse begynte hun også å få. 37GB var uendlig mye plass da empegen var ny, men i dag er det nesten litt lite. En liten tur på nettet, og jeg var den lykkelige eier av to nye 60GB-disker fra Western Digital. De kostet 800 kroner stykke. Vi snakker nesten helt lydløse 2,5"-disker.

Nettsamfunnet rundt denne ene lille spilleren er helt fantastisk. Det du ikke finner svar på i FAQ om spilleren på http://www.empegbbs.com/, det trenger du ikke vite. En svært utfyllende anvisning for bytte av harddisker er tilgjengelig. Det tok ikke mer enn en liten halvtime å bytte begge diskene, legge inn ny software og teste en upload. Stresstestingen av de nye diskene tok derimot rundt to timer - pr disk.

Jeg fikk litt problemer med synkronisering mellom PC og empeg, men det løste jeg ved å klemme sammen kontakten på IDE-ledningen. Etter noen år i en ristende bil hadde de løsnet litt.

Fire år etter at produktet ble tatt ut av produksjon er det fremdeles noe av det kuleste på markedet (brukt-markedet, that is). Kildekoden til operativsystemet (Linux) er åpent, og det har poppet opp programvare som både har forbedret produktet, og gjort det enda kulere.

Det som mangler nå, er en slu plan for å få den inn i bilen uten å måtte ta ut Avic-X1-spillern. Det er på en måte helt uaktuelt. Det ser ut til at jeg monterer den i hanskerommet. Der står den relativt trygt, og jeg kan styre den med fjernkontrollen.

 


Det ødelagte frontpanelet er tatt av. De to tingene til høyre er de nye diskene.


Her er holderen til de gamle diskene. Tunga rett i munnen!


Her er de nye diskene montert, og jeg laster opp nytt operativsystem.


Tester å laste opp en mp3-fil. På PCn kjører jeg et synkroniseringsverktøy som heter emplode. Der administrerer jeg playlistene på empegen.


Her er jeg inne i Hyperterminal og kan følge installeringen av operativsystemet.


Sånn! Ferdig! Damen har fått nytt ansikt og mer hukommelse. Nå må hun fylles med informasjon - altså - musikk :)