A+ A A-

Endelig! 100% støyfri PC

  • Overordnet kategori: Dingser
  • Kategori: Spill og data
  • Sist oppdatert mandag 29. juni 2015 21:08
  • Treff: 3331

Jeg har hatt en del datamaskiner siden den første i 1994. Det tok altså noen år før jeg endelig kunne lene meg tilbake og surfe uten å måtte høre på tre vifter suse i maskinen. Jeg har byttet chassis og installert en annen type vannpumpe og en mye større vannbeholder.

På jobben er det nesten helt lydløst, men det har kostet en del penger. Min HP workstation har en vifte som omtrent er lydløs. Prislapp: 25.000 eks. mva.

Den nye G5'en er også så godt som lydløs. Prislapp: 22.000 eks. mva

Å bruke så mye penger på en hjemme-PC blir litt feil, så her måtte jeg finne alternative løsninger for kjøling så jeg slapp unna viftebråket.

I en tidligere artikkel skriver jeg om hvordan jeg bygget vannkjøling i hjemme-maskinen for første gang. Pumpen og vannbeholderen lå inne i maskinen, og det i seg selv genererte varme. Det fungerte imidlertid ganske bra, men ikke godt nok. Uten vifter gikk komponentene varme. Med vifter som kjølte vannet nok, var jeg like langt.

Jeg stakk innom Digital Impuls en lørdag, og kom ut igjen med et nytt aluminiumskabinett og en ekstern Zalman vannbeholder med innebygget vannpumpe. Jeg beholdt kjøleelementene fra det forrige systemet, og koplet meg innpå med de nye slangene.

Zalman-beholderen er ekstern og har nesten 2,5 liter kapasitet. Pumpa er helt lydløs og lager kun en svak-svak vibrasjon ned i gulvet. Dette kan jeg fjerne ved å sette beholderen på et isolerende materiale - kork, eller lignende.

Så, hva har det kostet å få lydløs PC? Kabinettet kostet 1.750 og vannbeholderen/pumpa kostet 2.000. Selve datamaskinen kostet rundt 8.000, så jeg er et godt stykke under HPn på jobben.

Hvorfor jeg byttet kabinett (igjen)? Dette er så mye fetere, og ikke minst luftigere. Det er større plass inni, og det har også innvirkning på temperaturen.

Var det verdt det? Så klart. Jeg elsker duppeditter, og jeg synes faktisk Zalman-kjølingen tar seg godt ut. Det ser utrolig high-tech ut :)