A+ A A-

Vannavkjølt PC

  • Overordnet kategori: Dingser
  • Kategori: Spill og data
  • Sist oppdatert fredag 16. april 2010 11:25
  • Treff: 2888

Jeg har datamaskinen stående i stua, og kravet til støy er altså svært aktuelt. Jeg har forsøkt å bytte vifter, og jeg har forsøkt å isolere kabinettet; så langt har ikke det ført til annet enn utgifter. Jeg snakket med Ole om dette, og han kom med følgende tips: Vannkjøling. Ganske umiddelbart utbrøt jeg: Vann i en PC? Er du gal?

Komplett sett ble bestilt, og komplett sett ble montert (med god hjelp av Ole).

Monteringen
Det tok oss 5 1/2 time å montere alt sammen. En del forhåndsarbeider måtte gjøres på kabinettet, blant annet lagde vi ventilasjonshull i lokket så radiator og vifte kunne monteres på innsiden av maskinen – og en holder til HD/CD (det var to helt like) ble fjernet for å få plass til pumpe og vannbeholder. Vi hadde litt problemer med å feste CPU-kjøleren, der gikk det med ganske mye tid. Dessuten måtte jo hele maskinen demonteres/monteres.

Trangt om plassen
Hvert komponent hadde sin egen monteringsanvisning, og tegningene var enkle å forstå. Utfordringen var å få plass til alt sammen, samt å få slangene lagt slik at de ikke lå i klem. Vi hadde opprinnelig tenkt til å bruke alle tre vannkjølerne som fulgte med, men det ble med planen. Chipsetet lå for nære grafikkortet, og med vannkjøler påmontert var det rett og slett ikke plass. Vi gikk altså for en vifteløs kjøleblokk på chipsettet, og vannkjøling av CPU og grafikkort. Strømforsyningen ble byttet ut med en vifteløs modell (Silverstone ST30NF 300w) fra Komplett.

CPU-kjøleren
Det er socket 754 på hovedkortet, og det var ganske utfordrende å få festet CPU-kjøleren til den. Opp fra hovedkortet stakk to pinner med innvendige gjenger. Disse var for små til at festeskruene til CPU-kjøleren gikk gjennom. Å fjerne pinnene var helt umulig; de var poppet fast til en metallplate som var limt fast på baksiden av hovedkortet. Heldigvis har jeg drevet med finmekanikk før, og jeg har mye verktøy som egner seg. Pinnene ble borret opp slik at bunnskruene gikk gjennom.

Vannpåfylling
Vi fikk en liten lekkasje da vi skulle fylle på vann. Det viste seg at den ene slangen på CPU-kjøleren ikke var dyttet hard nok inn. De må dyttes veldig hardt inn, ellers kommer det vann. Vi hadde masse tørkepapir liggende klart, så det ble ikke så mye søl.

Oppsummering montering
Relativt enkelt å montere, selv for en som aldri har vært borti vannkjøling før.

Oppsummering bruk
Jeg bruker ikke maskinen til spill eller andre veldig tunge oppgaver, så kjøling er ikke superkritisk – jeg vil ha minst mulig støy. Jeg gikk fra tre ganske bråkete vifter til én støysvak vifte og en liten vannpumpe. Det er bedre, men jeg er likevel ikke 100% fornøyd. Vannpumpen gir fra seg en litt irriterende ’knatring’ selv etter at alle luftboblene er borte. Det er ikke vibrasjoner mot kabinettet, det er rett og slett lyd fra drivverket inni, og/eller fra skovlehjulet som trekker vannet rundt. Vifta høres, men den er betraktelig roligere enn chassisvifta som ble demontert. Med en viftekontroller blir det kanskje enda bedre.


Slik ser kabinettet ut helt uten innmat.


Ikke så lett å se, men slangene som går hit og dit er kjølesystemet. Vifte og radiator er ikke montert.


Her er hele systemet montert og i drift. Vifte og radiator er montert på lokket.


Her er blå fluoriserende væske fylt på, og uv-lys er montert inne i kabinettet. Harry, og drit kult!