A+ A A-

Min egen datasky gir meg friheten jeg trenger

Påstand: Bildene dine ligger i skyen
Sannhet: De er lagret på en datamaskin

De fleste lagrer mer eller mindre alt de har av medieinnhold i en "sky" levert av en av de store tilbyderne. Onedrive, Google Bilder, Google Cloud, Telenor, Apple, you name it. Skybaserte tjenester betyr egentlig bare at noen andre har ansvaret for backups og skalering av lagringsplassen. Hva om du kunne hatt din egne lille lokale sky? Det er så klart mulig. Her er min oppskrift.

Hva bruker man en NAS til

Det lurte jeg også på en stund. Mitt utgangspunkt var at jeg hadde hørt om Freenas, og det ville jeg teste. I tillegg ville jeg bort fra en ut av boksen- NAS fra Synology som jeg hadde kjøpt noen år tidligere. På Synology-boksen hadde jeg forsøkt å kjøre Plex, men det var no-go, for å si det slik. Operativsystemet på den boksen er ikke noe å skryte av. Filmene ble aldri lastet slik at jeg fikk se dem. Selv musikk var vanskelig å få til. Det hakket og gikk med varierende hell om jeg fikk se albumcover eller ikke.

Det første jeg gjorde etter installasjonen var å flytte all musikken til diskene på Freenas-maskinen, og så installerte jeg Plex. Fem minutter senere kunne jeg lytte til favorittmusikken min på mobilen, på Apple TV, og vie nettleseren. Dette ga mersmak, og det tok ikke lang tid før jeg hadde lastet opp den første videofilmen.

Å lagre alt man har av filmer ett sted er lurt, og at man kan hente de frem hvor som helst i verden gir jo tross alt lysbildefremvisersovemedisinen nytt liv. Det finnes imidlertid flere bruksområder enn som så.

Direkteopplasting av bilder og video

Har du tenkt på hvordan du skal få tik i alle bildene dine dersom du en dag blir sinna på lillemyk eller Google? Google har gjort det ganske enkelt, men hos de andre vil du sitte i timesvis og lage pakker med filer som du så må laste ned på din maskin og pakke ut lokalt. Det er bare å spørre meg, for dette har jeg gjort hos to tilbydere. Det er ikke moro!

Med en Freenas og for eksempel NextCloud kan du med en app enkelt overføre alle bilder og videoer du tar til din egen server. Da blir det ganske mye enklere å bruke dem til noe annet senere, for eksempel lage bildebøker eller flaue powerpointer når den håpefull konfirmerer seg. I tillegg slipper du tenke på at noen bruker bildene dine "mot" deg ved å foreslå reisedestinasjoner og slikt basert på innholdet i mediebiblioteket ditt. Jeg sier ikke at noen GJØR det i dag, men man vet jo aldri...

Filserver for daglig bruk

Uansett om du er bare deg selv, eller om du er flere som bruker smarttelefon, nettbrett, Windows-PC eller Mac, så er det å sette opp et område for datafiler lurt. Da kan du lagre filer i visshet om at det blir sikkerhetskopiert umiddelbart. I tillegg vil en korrekt oppsatt NAS kunne gjøres tilgjengelig fra utsiden, og da har du plutselig en løsning som Onedrive (som jeg digger og bruker mye - blant annet på jobb).

Hos meg ligger alle filer trygt bak brannmuren, og det er kun Plex-serveren som er eksponert for omverdenen - og da via gjennom pålogging på plex.tv eller appene.

Det finnes to måter å skaffe seg en NAS på. Det ene er å kjøpe en ferdigpakke med operativsystem og slikt, og det andre er å bygge en selv. Det siste er så klart en del rimeligere - men det krever jo at du selv setter opp og administrerer det hele. Undertegnede er sånn passe geekete, og jeg synes det er gøy å fikse ting selv.

Dette trenger du for å bygge en NAS

 • En datamaskin som skal kunne være slått på 24/7
  • Den kan ikke brukes til noe annet enn dette
 • Masse diskplass
 • Litt teknisk innsikt i hvordan man installerer ting (eller penger til å kjøpe denne kunnskapen (eller gode venner som kan))
 • Et par utvidelser og et par apper på mobil, nettbrett og på PC
 • Det hjelper om hjemmenettverket ditt er klar for Gigabit

Mitt oppsett

 • Hjemmebygget PC
  • Asus M5A97 hovedkort
  • AMF FX-8300 8-kjerner prosessor
  • 16BG DDR3 RAM
  • 11 TB diskplass (Western Digital Red series)
 • Freenas operativsystem
 • Plex medieavspiller - modul i Freenas
  • Årsabonnement på Plex Pass
  • Mobilapp, Apple TV + app på iPad med egen innlogging for datter på 7 år
 • NextClod skyløsning - modul i Freenas
  • Mobilapp for direkteopplasting av mobilbilder og video
 • WinxDVD for å rippe DVD

Velg rett type harddisk

Etter en del googling landet jeg på WD Red-serien. Dette er harddisker som er laget for å brukes for eksempel i en NAS. Her er utvalget på komplett.no.

La oss ta dette med diskplass med en gang. Ikke spar penger på slikt. Kjøp disker som er beregnet for dette bruket. Kjøp nok diskplass med en gang. Tror du at du fyller opp 3 TB, da kjøper du 4 TB med en gang. Har du plassproblemer i kabinettet, må du kjøpe få disker med mye plass. Har du mye plass til disker kan du gjerne kjøpe 2 og 2 TB og utvide etter hvert.

Fordyrende spoiler: Kjøp alltid dobbelt så mange TB som du trenger.

OK, nå skal jeg forklare hva jeg mener med å kjøpe dobbelt - som jo blir dobbelt så dyrt. Se for deg at du ripper 400 DVD-plater. Da sitter du fort med 2 TB data. Hvis det er fordelt på to disker á 1 TB og én av diskene ryker (de gjør det til slutt uansett), så mister du halvparten av det du har lagret. Har du lagret alt på én disk á 2 TB så mister du alt.

Den dagen kommer, og den dagen kommer du til å angre på at du ikke hørte på hva jeg sa i dag.

Raid - duplisering av innhold

Med en Raid-løsning skal du ha dobbelt så mye diskplass som du skal bruke. Skal du bruke 2 TB til å lagre filer på, da må du ha 4 TB inne i maskinen. Raid-løsningen sørger for at de to diskene du har fylt opp kopieres til de to du ikke ser. Når en av diskene ryker, setter du bare inn en ny disk som er like stor som den som røk, og så kopierer Freenas innhold fra disken som er frisk.

Du kan selvsagt spare penger og satse på at det går bra, men jeg fortelle deg at jeg har 12-13 harddisker liggende hjemme og over halvparten har sluttet å virke rett og slett bare fordi de er gamle.

I etterpåklokskapens navn ville jeg ha bygget min maskinen litt annerledes enn jeg gjorde i 2016. Jeg tok veldig i da jeg kjøpte hovedkort. 8 kjerner er nok i overkant av det man trenger. Jeg ville også ha kjøpt større disker. Jeg startet med 2TB x 2 for raid. De 2000 GBene ble veldig fort spist opp, og så kjøpte jeg et par 1 TB til. Da gikk det med 4 av 6 plasser til 3 TB tilgjengelig diskplass. Da er det altså kun igjen 2 plasser både i selve chassiset og på hovedkortet. Den ene av disse er som jeg nevner lenger ned tatt av disken med operativsystemet, og den siste plassen er ikke nok til å få på plass en raid-løsning. Den brukte jeg til en 250GB disk jeg hadde liggende. På denne har jeg flyttet absolutt all musikken jeg har - vel vitende at jeg risikerer å miste alt.

Det finnes en løsning på alt, og as I type er det et PCI-kontrollerkort for SATA på vei i posten. Dette gir meg 2 plasser til som jeg skal bruke til to 1 TB-disker jeg har fra nevnte Synology-NAS. Dette er egentlig ikke nok, så neste skritt er å bygge en ny maskin der jeg starter med minimum 2 x 4 TB-disker.

Oppsett med tungen rett i munnen

Å sette opp Freenas var i starten litt ullent. Det finnes en del info om det på nett, men mye er dårlig forklart. Det som er vanskeligst er dette med deling og rettigheter. Har du et rent Windows-miljø er det noe enklere, men for meg som har en Mac oppi miksen ble det straks verre. Du får dessverre ikke noe eksperthjelp av meg, for jeg vet knapt om jeg har satt det opp korrekt på min egen maskin. 

Når maskinen er oppe og går er det imidlertid ganske enkelt å være admin. Å øke med flere disker er relativt rett frem, og etter hvert blir det nesten litt avhengighetsskapende å se på oversikten over resterende plass.

I skrivende stund (desember 2017) er siste versjon av Freenas 11.1, og i 11.2 kommer etter sigende et nytt og mye mer spennende dashboard. Det gleder man seg til.

Stalltips

Her kommer et nyttig tips. Det tok meg litt tid å skjønne det selv, men man anbefaler altså å installere Freenas opeativsystemet på en minnepinne som settes inn bak på maskinen. Dette skjønte jeg etter at jeg hadde lastet alt inn på en 250GB harddisk og brukt opp en verdifull SATA-plass på hovedkortet. Jeg hadde dessverre også fylt på med en drøy TB, så å gjøre alt om var ikke et tema.

Bilder

Dette er det ikke så sexy brukergrensesnittet på selve datamaskinen med Freenas installert. Back to Basic, so to speak. Or DOS.

Her er innsiden av maskinen. Seks disker med til sammen drøyt 2 TB diskplass.

Her er GUI for admin i nettleseren. Klikk på bildene for større versjon (åpner i ny fane).