A+ A A-

Salgsstand på bil- og MC-messe

 • Overordnet kategori: Artikler
 • Kategori: Siste nytt
 • Sist oppdatert onsdag 24. februar 2010 16:28
 • Treff: 5759

Det handler nok en gang om nettbutikken min - www.pushvideo.no. Det er en tøff oppgave å markedsføre seg selv i et marked stappfullt av nettbannere og annonser. Jeg må prøve ut forskjellige salgs- og markedsføringsformer til jeg treffer den som funker best. Nå var det salgsstand på en bil- og MC-messe som sto for tur.

Det hele startet i desember da jeg tok kontakt med Gatebil for å kjøpe inn Gatebilfilmene for salg i min nettbutikk. Jeg snakket med Rickard Tilly som kunne fortelle at de jo snart skulle ha stor Gatebil-messe sammen med MC-messen. Dette måtte jeg selvsagt være med på. Potensialet er mellom 30 og 40 000 besøkende på tre dager. En unik mulighet til å både selge varer direkte, og promotere navnet og varene.

Jeg har faktisk vært med på en tilsvarende messe en gang tidligere. Det var i 1998 at jeg dro med meg noen ti-talls kilo VHS-filmer og hadde salgsstand i Fredrikstad og i Ekeberghallen med en ukes mellomrom. Jeg husker ikke detaljene, så jeg aner ikke hva jeg betalte for å ha plass til to biler(!) og lerret med visning av filmer. Det jeg husker var at det var en salgsflopp i Fredrikstad, men ganske OK salg i Oslo. Du kan se bildene her.

Jeg gikk et par dager og netter og lurte på om jeg skulle ta sjansen. Det ville koste en del penger, og det ville ta en del timer å planlegge og fikse alt. Jeg sier sjelden nei til en utfordring, så plass ble bestilt (etter en samtale med en positiv investor som lånte meg penger) og jeg begynte å tenke ut hvordan alt skulle falle på plass.

Jeg lagde et budsjett som havnet på ca. 60 000 kroner. Dette skulle dekke følgende:

 • Leie av standplass (12 kvm)
 • Leie av betalingsterminal
 • Møbler (disk, hyller)
 • Innkjøp av varer
 • Profileringsklær
 • Innkjøp av diverse (kassaapparat, snop på disken, etc)

Varer ble bestilt fra Isle of Man og fra et firma i Oslo. Jeg kjøpte DVD-filmer for ca 27 000, og minnepinnebiler og fotoboksvarslere for 45 000. Jeg så raskt at mitt opprinnelige budsjett ikke ville holde. Typisk det. Tiden gikk, og jeg prøvde stadig å finne en form på standen som ville se pent ut. Alt jeg fant på kostet 15 000 ++, og jeg måtte bare la det være. Det endte opp med at jeg leide to disker, lys, vegger, teppe og ni skråhyller. Dette kostet til sammen nesten 10 000 - i tillegg til standleien på 12 500,- Nå var summen oppe i nesten 100 000 kroner, og mine beregninger viste at jeg måtte selge rundt 400 filmer for å dekke de direkte utgiftene. Nuvel... det var på mange måter for sent å snu. Alt var bestilt, og mye var betalt. Det var bare å knipe øynene sammen og håpe på god omsetning.

Endelig kom dagen da jeg skulle rigge opp standen. Jeg hadde tatt meg fri fra jobben i to dager, og torsdag var den store pakke-kjøre-rigge-svette-dagen. For å spare tid og penger leide jeg ikke noen varebil. Jeg måtte kjøre tre turer for å få med alt.

 • 1150 DVD-filmer
 • 25 bøker
 • 35 fotoboksvarslere
 • 100 minnepinnebiler
 • 1 stk 50" Pioneer plasma-TV
 • IKEA-møbel til å ha TVn på
 • Billy bokhylle til å ha på "bakrommet"
 • Benno CD-hylle til å ha DVD-filmer i (de jeg hadde bare to-tre av)
 • Diverse stuff

Jeg tror Onkel Politi ville hatt ett og annet å si på vekta spesielt på den ene turen med produkter. Da var det fullt i hele bilen, og den sægga skikkelig.

På en bilmesse skulle man tro at man kunne være bilbruker uten å bli kjefta på. Ikke på Norges Varemesse, nei. Jeg hadde altså dette ufattelig tunge lasset i bilen - jeg var bare meg og en sekketralle - og messehallen var halvfull med biler fra før. Jeg kjørte inn, jeg. Langt inn i hallen snudde jeg og rygget de siste ti-tolv meterne til min stand. Så kom det en vakt løpende og ropende. KOM DIG UT! INTE NÅN HALLKJÖRNING! - Ok, men jeg er nesten fremme ved standen - kan jeg ikke stoppe her og losse? NEJ! KOM DIG UT! (Kyrre surner litt). Men, for faen, hva er galt med å stå her og trille varene dit (peker de tre meterne som gjenstår). SER DIN BILEN UT SÅ DÄR? (han peker mot utstillingsbilene). Ehh... nei? NEI, SÅ KOM DIG UT!

Det er nok fremdeles svarte spor på gulvet etter at jeg dro avgårde med fullt hjulspinn inne i hallen. En deilig sort sky av dieseleksos lå igjen etter meg. Forbanna drittfaen!

AG ble med litt senere på kvelden og hjalp meg med å bære inn TVn og gjøre standen pen til dagen etter da messen åpnet for publikum. Jeg var sånn passe gåen da jeg la meg den kvelden.

Dagen etter var jeg på standen rundt halv ti. Det var åpent for pressen fra ti til tolv, og så kom publikum. Å stå på stand har jeg gjort før, det er ikke noe vanskelig i det hele tatt. Man klistrer på seg et svakt smil, og ser på folk som strømmer... forbi... og forbi, og forbi, og forbi. Det gikk nesten tre timer før noen kjøpte noe av meg. Det var tre ganske kjedelige timer. Jeg smilte, ga bort godteri og smilte litt til. Bena verket og rygget ynket seg av å stå på noen millimeter nålefilt mellom betongen og meg. Så løsnet det litt. Folk begynte å kjøpe. Oh'Lykke!

AG kom i fire-tia og hjalp meg så jeg fikk gått på do og spist litt. Utover kvelden gikk det bedre med salget, men ikke de enorme køene foran disken. På TVn spilte jeg av populære filmer med krasj, rally og TT-racing på Isle of Man. Folk stoppet opp, så på i fem minutter, og gikk videre - men de kjøpte ikke noe.

Da klokka slo 20:00 hadde det trillet inn rett over 10.000 kroner fra 47 kunder. Skremmende lite. Vi satte vår lit til lørdagen som i messe-sammenheng skal være den dagen med mest besøk.

AG og jeg var på plass klokka ti dagen etter. Rundt lunsjtider kom Kristin for å hjelpe oss. AG og jeg delte ut flyere og Kristin sto i kassa. Dagen sneglet seg avsted. Salget gikk tregt, og det var først sen ettermiddag at det begynte å løsne litt. Vi følte at det hadde gått ganske greit, men det var svært nedslående at det kun hadde kommet inn snaut 13.000 kroner på en dag med 14 500 besøkende. Det betyr at hver og en i snitt la igjen 89 øre hos oss. Altså var det ikke mange som spanderte på seg en film eller en minnepinne - langt mindre en fotoboksvarsler. Vi hadde 39 kunder den dagen.

Søndagen var enda verre. AG og jeg sto alene hele dagen, og lufta gikk ut av ballongen før klokka var ett. Det var glissent med folk og få kjøpte noe. Dagen endte med en omsetning på snaut 9000 kroner og 39 kunder.

Jeg innser at dette kan høres sutrete ut. Folk bestemmer selvsagt over sine egne penger. Det er mer det å ha tatt feil som er irriterende og skuffende. Jeg tok feil da jeg mente at folk med så sterk bil- og MC-interesse at de bruker 120 kroner på inngangspenger også var villige til å legge igjen noen hundrelapper i noe som de kan se på gang på gang. Det var ikke noe galt med produktene, for det var ingen med salgsstand som solgte noe. Vi sjekka ut de andre (klær, modellbiler, mer klær, skiltproduksjon, etc.), og de hang like mye med hodet som oss.

Om det er finanskrisa som har tatt et godt grep om lommeboka til folk, vet vi ikke - men vi vet at publikummerne ikke la igjen de store summene på Gatebil- og MC-messa 2009.

Nuvel - det var nå uansett litt skøy å ha arrangert sin egen salgsstand med flyere og konkurranse (som INGEN deltok på). Her er noen bilder fra helgen.


Her er AG på den helt tomme standen vår. Diskene ble ikke levert før sent dagen etter.


Jeg har båret ting og tang hele dagen. Her fikser jeg de små tingene.


Sånn, nå begynner ting å ta form. Litt blekt...


TVn er på, produktene er ute, søplekassa ble raskt fjernet - hvor er kundene?


Salgsstanden sett fra selgerns stårsted. Konkurransen ingen ble med på ligger fremme.


Det så i alle fall ganske seriøst ut, da.


Jøss! Folk, jo!


Lørdag ettermiddag. Kristin og AG er selger-babes. Jeg har fått opp skiltet mitt som jeg fikk produsert på fredag.


Vi sto ved siden av Autofil Magasin og Gatebil Magasin. De slet med abonnementssalget sitt.


Slik så disken ut til slutt. Vi pumpa på med bomber og granater - uten at det hjalp nevneverdig.


AG fikk autografen til Henning Solberg :)