A+ A A-

Kyrres BBS anno 1995

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Websider
  • Sist oppdatert onsdag 13. mars 2019 13:34
  • Treff: 4787

Jeg fikk tilsendt en videosnutt fra The Gathering 1993 av en tidligere leder, og han skrøt av at han var med på videoen. På skjermene de viste på videoen begynte jeg å kjenne igjen noe... et DOS-lignende brukergrensesnitt til en filoppslagssystem - også kalt BBS. Plutselig rant det på med minner om den gangen i 1995 jeg overtok en PC med et bulletin board på.

De jeg jobbet for i 1995 skaffet ganske tidlig et par telefonmodem med tilhørende telefonlinjer, og vi hadde flere datamaskiner stående både i bruk, og ikke i bruk. En av disse linjene husker jeg ble brukt til en maskin som vi eide, men som en kunde leide av oss. Det var et system som registrerte kompetanse og behov for etterutdanning og kursing av ansatte, og mye av denne informasjonen ble sendt over via modemet på natten. Dette er virkelig en digresjon, asså. Vi skal jo snakke om en BBS. Hvorfor forteller jeg om denne maskinen? Jo, kunden gikk over til et annet system, og telefonlinjen ble frigjort. Telefonlinjen ble ikke sagt opp - og jeg kunne sette opp en BBS.

Tilfeldigheter gjorde at jeg kom over en fyr som skulle kvitte seg med sin datamaskin utstyrt med BBS-programvare og noen tusen filer som lå klare til nedlasting. Denne maskinen fikk jeg helt gratis mot at jeg holdt nettsamfunnet på den gående.

Alle BBS'er måtte ha et navn. Min BBS het e-bbs.

Hvordan virket det?

Nå har du lest "modem", "telefonlinje" og "BBS" - og dette er jo bare på "min" side av telefonlinjen. Hvordan henger egentlig dette sammen, og hva skulle til for å bruk dette?

Først et skjema:


Brukere på venstre side, og BBS'en på høyre side.

Brukeren hadde en vanlig PC med en programvare som het ABBS. Brukergrensesnittet var ganske likt DOS, men kunne betjenes med datamus. Mellom datamaskinen og telefonlinjen sto det et modem. Det spilte ingen rolle hvilket modem brukeren hadde, så lenge det koblet seg opp til min telefonlinje og snakket samme språk.

Maskinen på høyre side hadde ikke Windows. ABBS-serveren ble installert direkte i DOS. Det kunne kun være én bruker inne av gangen. Jeg hadde på et tidspunkt to modem koplet opp slik at to brukere kunne være inne samtidig, men så ble den ene telefonlinja brukt til noe annet - og jeg måtte stenge den igjen.

Det første modemet jeg brukte var på 9600 baud. Det er saaaaaaakte, det. Jeg oppgraderte ganske raskt til 14400 og så til 28800. Dette var i begynnelsen av 1995. I 1996 kom 33600 baud, og jeg oppgraderte selvsagt igjen.

33600 baud = 33,6 kbit/s. En normal ADSL-linje i dag er på 20-25 Mbit/s. Det går noen kilobit på en megabit ;)

Brukeren åpnet ABBS og valgte mitt telefonnummer. Modemet til brukeren ringte opp mitt modem, de begynte å snakke sammen, og brukeren fikk opp et startbilde av min BBS. Utseende på systemet kunne endres ganske mye, med ulike inngangsmenyer etc. Nå kunne brukeren navigere seg rundt på BBS'en, laste ned filer, laste opp filer, skrive i ulike oppslagstavler, og ikke noe særlig mer.

Hva det ble mest brukt til?

Hva tror du - laste ned puppebilder og ulovlig kopiert programvare. Hva ellers. Hovedsakelig var det altså bilder som lå tilgjengelig. I tillegg kunne man gjerne finne enkle spill, noen veldig korte videosnutter, og tekstdokumenter med dårlige vitser og slikt. Ganske likt det man finner på nettet i dag.

Slik så et typisk oppstartsbilde ut for en bruker:


Bildet er lånt fra http://www.nightfallcrew.com

Nettbasert BBS

En eller annen gang i 1996/1997 oppgraderte jeg til et Windows-basert system som het Wildcat! BBS fra Mustang Software. Det betydde at man ikke startet opp et DOS-program som med ABBS, men man hadde et ikon i Windows som i dag. Det var en ganske stor forbedring, og bruken ble raskt ganske mye enklere da Wildcat! BBS-klienten fungerte som en nettleser, og hadde samme oppbygning av mapper som vi kjenner i dag.

Du lurer kanskje på om det finnes noen aktive BBSer i dag. Det gjør faktisk det. Jeg har snust opp denne BBS'en som både fungerer som en html-klient, men også dersom man har Wildcat!-klienten installert. http://bbs.docsplace.org/public/default.htm 

Internett killed the BBS Man

Bare et par-tre år etter at jeg overtok BBS'en kom Internett og "ødela" alt sammen. Anførselstegn fordi det jo var bra på mange måter. Det som var kjipt for meg var at grunnlaget for den nye hobbyen ble revet bort nesten over natten.

Kort tid etter at nettet var oppe lagde jeg imidlertid mine første nettsider. Jeg husker ikke den aller første adressen, men da vi kjøpte abonnement hos Telenor fikk jeg denne hjemmesideadressen: home.sol.no/~ebbs - senere /~kjohanss, og så kyrre.net, og nå kyrre.no. Resten er historie.

Lenker

Om elektronisk oppslagstavle (BBS): http://no.wikipedia.org/wiki/Bulletin_board_system

Om Wildcat! BBS: http://en.wikipedia.org/wiki/Wildcat!_BBS

BBS-liste: http://www.fou.uib.no/fd/1998/h/710001/bbs9501.txt