A+ A A-

Kyrres reise til verdensrommet

 • Overordnet kategori: Hobby
 • Kategori: Astrofotografi
 • Sist oppdatert torsdag 03. august 2017 18:00
 • Treff: 1187

Det skjedde sommeren 2015. Undertegnede tok med seg sin 4 år gamle datter til et infotainmentsenter like ved Sarpsborg. På vei hjem stakk vi hodene innom butikken deres. Der sto den. Teleskopet. Kyrres første teleskop. Nå, to år senere, har jeg bevist for meg selv at dette er en interesse som ikke slutter å vokse, og noe jeg ikke kommer til å slutte å drive med. Nå er nytt teleskop kjøpt inn, og nå skal jeg reise ut i verdensrommet på alvor.

Teleskopet jeg kjøpte i 2015 kostet den nette sum av 1990 kroner. Det er et flott nybegynnerteleskop. Det heter Sky-Watcher Startravel 80, og det fulgte med et ganske stabilt stativ og noen okularer (små objektiver til å forstørre det man ser på med). De første gangene jeg brukte det ble jeg overveldet av hvor kult det var å se månen så nære. Jeg tok til og med noen bilder gjennom okularet med mobilkameraet. Jeg skjønte raskt at dette var noe jeg ville like å drive med. Jeg er jo nattdyr av natur, så å kunne stå ute på det mørkeste tidspunktet på natten og se på himmelen er midt i blinken for meg. 


Månen slik den ser ut gjennom okularet fotografert av en Samsung Galaxy S6.

Etter noen søk på nett fant jeg ut at teleskopet jeg hadde kjøpt ikke var så ille. Det ble jo kjøpt på impuls, og jeg visste ingen ting om hvilke typer teleskop og utstyr som fantes. Stor var gleden da jeg fant ut at dette teleskopet kom fra en veldig stor og kjent produsent av slikt utstyr, og det fantes masse tilleggsutstyr å få tak i.

The 'oon is up

Å -se- på månen er en ting, men å fange månen i pixler og se på den også når det er overskyet, er en helt annen ting. De som kjenner meg vet at jeg liker å fotografere ting jeg driver med, og ting jeg liker. Jeg ville ha bilder av månen, også! Som nevnt tok jeg noen bilder med mobilen gjennom okularet, men det blir ikke knallbra kvalitet på slike bilder.

Google hjalp meg frem til et produkt som gjorde at jeg kunne henge DSLR-kameraet på teleskopet. Det er rett og slett snakk om en såkalt T-ring som man fester på kamerahuset. På denne T-ringen er det en 1,24" tykk sylinder som passer inn i teleskopet der man vanligvis setter diagonalspeilet med okularet. Det man nå i praksis har gjort er å sette på et skikkelig sterkt zoom-objektiv. Teleskopet blir en forlengelse av kameraet, og med maks zoom blir månen stor og tydelig.

Bildet over er tatt med maks zoom, og er det skarpeste jeg får til med det første teleskopet jeg kjøpte. Det er behandlet i Lightroom for å fjerne kromatisk avvik og for å stramme opp fargene litt. Til å være tatt med et Canon 60D gjennom et teleskop til 2000 kroner, så er ikke dette så verst. Det fikk i alle fall ganske mange likes på Instagram :) Når jeg sammenligner det med månebilder tatt av bedre og dyrere teleskoper, er det ikke så bra i det hele tatt. I løpet av de to årene som har gått har jeg makset ut potensialet med Startravel-teleskopet. Valget var å enten legge det på hylla, eller investere litt penger og mer tid.

Mye vil ha mer, og fanden vil ha flere. Mye er meg, og fanden er to nettbutikker som gjerne ville selge meg litt stjernestuff. Neida, jeg snakker ikke om englestøv - men om et lite knippe ting og tang som sammen danner grunnlaget for videreføring av min relativt sett nye hobby.

Innkjøpsliste

 • Sky-Watcher Explorer 200 PDS teleskop
  Dette er et ganske mye bedre teleskop enn det jeg har. Det er faktisk ikke så dyrt, og dette kommer jeg til å bytte ut om et par års tid. Det er stativet som er viktig å legge nok penger i med en gang.
 • Sky-Watcher HEQ5 stativ
  Dobbelt så dyrt som teleskopet - grunnmuren er altså superviktig. Dette kan jeg leve ganske lenge med. Det kan bære hele 13,6 kg uten problemer.
 • QHY Polemaster polar alignment camera
  Dette er et hjelpemiddel for å sette riktig vinkel på stativet slik at teleskopet klarer å følge himmelobjektene over lang tid.
 • Sky-Watcher Coma Corrector
  En coma-corrector korrigerer kanten av feltforvrengning i kortfokusere newtonians (HAHA - du skjønner at dette er klipp & lim fra nettet, ikke sant?). Denne forvrengningen fører til at stjerner i kanten av bildet ser ut som små kommaer (","). På norsk: Skarpere stjerner i hele bildet!
 • Orion Magnificent Mini AutoGuider paket
  En autoguider hjelper stativet med å følge det du skal ta bilde av. Det er et mini-teleskop med et kamera på. I et program på laptopen finner man himmelelementer som man ber stativet om å følge. Poenget er nemlig at om man skal ta bilder av ting laaangt inne i verdensrommet, da må man ta bilder på flere minutter pr eksponering. Du visste det kanskje ikke, men jorden spinner rundt, og det oppleves som at stjerner og planeter flytter på seg. Stativet har en motor som går akkurat like fort som jorden beveger seg.
 • Celestron duggkåpe for C6" & C8" tuber
  Når mørket faller på kommer også luftfuktigheten snikende. Har man tatt 25 bilder á tre minutter, og bare mangler syv til - da er det sånn passe irriterende om den ytterste linsen dugger igjen. Denne saken gjør at det ikke dugger på linsen.
 • M48x0.75 Canon EOS adapter
  Dette er altså samme som T-ringen på det gamle teleskopet. Dette fester man kameraet på.
 • Lommelykt med rødt lys
  Nattsynet er superviktig når man skal se på himmelen i mørket. Rødt lys gjør at man ser det man driver med, og beholder nattsynet. Å lese meldinger på mobilen er sånn passe uaktuelt mens man holder på.

Veien videre er lang og broket

Så da blir kyrre.no, Instagram og Facebook overlesset av krystallklare bilder av månen og alskens flotte nebulaer og stjernesamlinger? Ikke de første månedene, er jeg redd. Slikt utstyr tar det tid å bli vant til å bruke. Det er også slik at når man tar bilder av "deep sky objects", så er det ikke -det- ene bildet man piffer opp og legger ut. Man tar gjerne 50-60 bilder som man stacker i et dataprogram. Programmet velger ut de skarpeste bildene, og slår de sammen til ett veldig bra bilde. Da trenger man også Light Frames, Dark Frames, Flat Frames, og Dark Flat Frames. Dette har jeg bare så vidt begynt å snuse på - så jeg har mange, mange, mange timer foran meg bare med å lære å bruke utstyr og software. Og det er jo nettopp det som er hele interessen :)

Sol i hjertet - sol i sinnet

Månen ble nevnt som et yndet fotoobjekt, men vi skal ikke glemme solen. Da T-ring og månefilter (som gjør det enklere å se på og ta bilder av månen ved å legge gråblå farge oppå) ble kjøpt inn, gikk jeg også til innkjøp av et solfilter til teleskopet. Dette gjør det mulig for meg å ta nærbilder av solen uten å ødelegge syn og kamera. 

Dette bildet har jeg jobbet ganske mye med i både Lightroom og Photoshop. Når man ser på ubehandlede bilder av solen er de nesten kritthvite. Lyset fra solen er jo som kjent ganske kraftig. Youtube hjalp meg med å finne den rette teknikken for å få frem fargene i solen, og skulle du ha sett om ikke jeg fikk knipset et par solflekker også! Visste du at de største solflekkene er STØRRE enn hele jordkloden? Hadde vi kunne reise dit, kunne vi ha parkert hele kloden vår inni en slik solflekk - og vi hadde hatt plass til å åpne døra for å lufte :)

 

"Alle" kan ta fine bilder av himmelen

Til slutt vil jeg vise at man ikke nødvendigvis må kjøpe teleskop for å knipse fine bilder av himmelen. Melkeveien er noe mange gjerne vil ta bilde av. Du finner en veldig bra guide til å ta bra bilder av Melkeveien her.

Bildet under ble tatt i forbindelse med at meteorstormen Perseidene passerte jorda i august 2016. Det nederste bildet er behandlet i Lightroom og Photoshop for å fjerne støy, og for å fremheve fargene som finnes der ute.