A+ A A-

Modelltog fra 1980- til 2010-tallet

  • Overordnet kategori: Hobby
  • Kategori: Modelltog - gammelt og nytt
  • Sist oppdatert søndag 30. desember 2018 00:36
  • Treff: 548

Interessen for modelltog har ligget der lenge. Helt siden disse togene ble kjøpt inn sent på 1970-tallet har jeg drømt om å bygge litt større. Det ble sånn passe stort en gang i tiden. Jeg bygde både hus og tunneler, og det hele sto på en stor kryssfinérplate i kjelleren der jeg vokste opp. Det var litt sånn semiproft, om man kan si det slik.

Så fikk jeg meg moped og kjæreste. Toget ble pakket ned, og glemt. Husene husker jeg ikke helt hva som skjedde med, men jeg har en guffen følelse av at de ble blåst til himmels med 0,8 grams kinaputter fra Sverige...


Her er det jeg har igjen fra storhetstiden. Jeg mener at jeg byttet bort en del utstyr mot en bilbane en gang i tiden.

Fra tid til annen har jeg dratt frem esken med alt det gamle utstyret jeg har igjen. Det er da noen meter med skinner, fire lok og noen vogner. Høsten 2018 skjedde det noe i livet mitt som gjør at jeg ser litt annerledes på ting. Hvorfor vente og skyve ting foran meg, hvis jeg kan gjøre det nå? Nei, det er et godt spørsmål. Så nå, i en alder av 50 år, begynner jeg å bygge på hobbyen min.

Steg 1 er tatt - jeg har valgt rom. Jeg har et arbeidsrom som er ganske rommelig. Hele rommet er på 8,5 kvm. Modelltoget må dele plassen med en PC-pult med datamaskinen min, en NAS og en værstasjons-PC - samt en arbeidsbenk der jeg lodder og fikler med ting. Resten er i dag bare hyller med masse rot i. Det skal ryddes og kastes, og målet er å sette av 2,4x1,6 meter til modelltog i første omgang. Biter basillen kan det fort hende at jeg fjerner en hylle til og makser ut det jeg kan bruke i dette rommet.

Hvordan var det før?

Da jeg drev med dette på 1980-tallet var det veldig enkelt. Jeg gikk for Märklin, som hadde opphøyde skinner med imitert grus på. Så vidt jeg kan huske var det kun ett merke til, og det var Lima. Dette var for proffene. Skinnene måtte legges på en helt annen måte, og så måtte man strø sand for å få det til å se ekte ut. Ikke at Märklin sine skinner så spesielt ekte ut, men det gikk i alle fall fort å legge dem ut. 

Strømmen ble sendt ut i skinnene med hjelp av en trafo. Jeg er ingen lavstrømekspert, men det ser ut til at det spenner seg fra 7V-24V DC. Jo mer strøm i skinnene, desto fortere gikk lokomotivet.

Bak på trafoen var det utganger til utstyr som trengte strøm. Det var for eksempel pensene. De fikk et signal fra et bryterpanel, som fikk strøm fra trafoen. Trykk på grønn, pense den ene veien. Trykk på rød, pense den andre veien.

Det var vel et ti-talls slike penser i mitt anlegg. I tillegg en del lyssignaler, og ikke minst lys i husene.


Her er en pens som kunne styres fra kontrollpulten.

Nå er det ganske annerledes

Vi snakker 38 år med utvikling av en hobby som mange hundre tusen menn (hovedsakelig) bruker tusenvis av kroner på hvert år. Du kan fremdeles kjøpe deg et startsett med et lok, noen vogner, en rundbane og en trafo - og så kjøre rundt og rundt på gulvet. Jeg gjorde det i 2015. Det er gøy... i ti minutter. Man kan også bruke tusener på tusener på datastyrte lok med digitale togstyringsprogrammer på nettbrett. Det er det jeg skal :)

Altså; privatøkonomien tillater ikke at jeg tar helt av. Det blir med et startsett og litt ekstra skinnegang, samt en wifi-modul i første omgang. Jeg skal ikke gå glipp av muligheten til å styre togene fra en app. Det er jo hele poenget...

Så hvis du er interessert i dette kan du følge med her. Ryddingen starter nå i romjulen, og så begynner jeg å male og bygge i januar. 

Har du tips og råd underveis, ikke nøl med å bruke kommentarfeltet under.