A+ A A-

Jeg snakker med lyspæra mi - eller - jeg prøvde å oppdatere navigasjonen i elbilen i dag

  • Overordnet kategori: Kyrres biler
  • Kategori: Kyrres e-Golf
  • Sist oppdatert tirsdag 09. mai 2017 21:31
  • Treff: 4749

Dette handler virkelig ikke om at jeg faktisk snakker med lyspæra mi. Dette handler om at jeg i 2014 kjøpte en lyspære med en liten wifi-mottaker som gjør det mulig for meg å slå den på, av, og skifte farge. Altså, for å utdype: I en dings som er på størrelse med en vanlig lyspære med stor sokkel, har de puttet et hav av LEDs, en wifi-antenne, og elektronikk til å styre alt sammen. Javel, og hva så? Jo, i dag brukte jeg 6 (seks) timer på å laste ned og forsøke å installere 18 GB med kartdata til bilen min.

Hva er det jeg maser om nå. Jo, jeg skal forklare. Hvis du leser deg opp litt på kyrre.no vil du raskt oppdage at jeg har kjøpt elbil. En veldig moderne elbil, produsert i juni 2015. Bilen har alle mulig funksjoner og systemer for å kunne kjøre bilen, lade bilen, og for å kunne geeke litt med fine skjermbilder og slikt. Den har alle mulige tilkoplinger, som wifi (riktignok bare mellom bilen og mobilen (som jeg ennå ikke helt har forstått hva kan brukes til)), to kortlesere for SD, 2 USB-innganger, og så videre, og så videre. Den har til og med en liten innebygget jukebox med 7 GB lagringsplass til musikk og bilder. Jo, den har en CD-skifter! Hva man nå skal med det i 2015.

Hva er det bilen ikke har, da? Den har ikke en funksjon som gjør at bilen kobler seg til wifi-nettet mitt. Den har heller ikke et system som gjør at den sjekker etter oppdateringer automatisk, og spør om det er greit at den laster ned og installerer. Den har ikke en gang en funksjon som forteller at det kanskje kan finnes en oppdatering.

Jeg oppdaterer alltid. Jeg er bygget slik. Jeg har alltid siste software og siste firmware. Hvorfor? Utviklerne av seriøse dingser oppdaterer ikke for å gjøre dagen vanskelig for oss. De oppdaterer for å gjøre ting bedre. Noen ganger driter de på draget, men så kommer det en bugfiks en stund etterpå, og så er vi glade igjen.

Jeg fikk nyss om at det fantes oppdatert kartverk til Golf VII på et forum. Jeg fikk en link til en webside på engelsk (fra norske volkswagen.no), der jeg kunne laste ned oppdateringen. VW har ikke lært av de store. På iPad har jeg Navigon med mulighet for å laste ned kart for hele Europa. I en elbil med en potensiell rekkevidde på 19 mil (oppgitt fra produsenten) er det virkelig ganske unødvendig for meg som bor i Norge å ha kart over Italia og Frankrike, eller England for den sakens skyld. Hvorfor ikke heller la meg velge hvilke kart jeg vil installere, slik Navigon lar meg gjøre.

Jaja, det er jo ikke verdens undergang - men så tok det 2 timer(!) å laste ned de 18 GB-ene fra serveren til VW. De kunne kanskje lagt filene på Dropbox eller Google Disk slik at det hadde tatt kanskje 10 minutter... Det er vel unødvendig å si hvor mye bedre det hadde vært om jeg kunne velge kun kart over Norge og Sverige... eller bare Norge, da - som er det konkrete behovet.

Så var det selve oppdateringen. Enkelte har brukt opp til 4 timer på det. Andre bare en og en halv time. Jeg brukte mye mer. Jeg vil gjette at jeg brukte rundt åtte timer, så la oss si seks siden jeg alltid legger på litt ekstra. Først to timer på å laste ned oppdateringen. Så brukte jeg mellom fire og seks timer på å ikke få oppdatert kartet. Hva jeg brukte all den tiden til? Det tok forsyne meg nesten en time bare å pakke ut zip-fila. Så tok det en halvtimes tid å laste dette over på minnekortet (ja, jeg kunne pakket ut direkte til minnekortet - men klok av skade pakker jeg alltid først ut til HD og kopierer så til SD).

Hvorfor kunne ikke VW bare laget et system som aksepterte zip-fila direkte? Hvorfor skal vi måtte laste ned et program og installere det lokalt på en PC, og så pakke ut, og så kopiere til SD, og så installere? Klønete.

Uansett, jeg fikk det ikke til. Etter så mye tid brukt dukket det bare opp en feilmelding på skjermen. "Feil: Ingen tilgjengelige data. Sett inn en kilde med data for programvareoppdatering eller kontroller kilden."

Så når man ikke får det til, da tyr man til nettet. Google og brukerforum. Jeg fant ut at det kunne lønne seg å bruke et klasse 10 SD-kort. Hadde jeg det? Aner ikke. Det står så klart bare på esken når man kjøper kortet. Hvem tar vare på det, da? Ikke jeg. Det var bare å hale seg til El-Kjøp og kjøpe nytt kort. 699, takk.

Ikke noe hjalp. Feilmeldingen var den samme.

Når man må gjøre dette tre ganger fordi man bare ikke vil gi seg, da sier det seg selv at det går en del tid.

Vil du vite hva "feilen" var? Systemet hadde allerede siste versjon av kartet! Noen hos VWs GUI-avdelingen burde skamme seg! Vi lever faktisk i 2015, der til og med kjøleskapet mitt klarer å kommunisere hva som er galt.

Det som er problemet er at det ikke fremgår hvilken versjon man laster ned. Det står: New map release – May 2015. Jah, man kunne jo forventet at det sto et versjonsnummer, ikke sant? Det gjør det nemlig i bilen. Hadde dette kommet frem på nedlastingssiden, så hadde ikke jeg brukt seks timer på å ikke få det til, og jeg hadde ikke brukt 699 kroner på et minnekort jeg virkelig ikke trenger.

Jeg kan ikke si noe annet enn at det er mye som er bra i en VW i dag. Det er bare så synd at inntrykket blir litt ødelagt av bagateller som dette. Det er et i-landsproblem - men det hadde vært så uhyre enkelt å gjøre det bare litt bedre.

Sammenligningen med wifi-pæra er helt reell. LIFX klarte å produsere en så avansert og smart lyspære på under 12 måneder. De kjørte på med et Kickstarter-prosjekt - og vant massene. Tenk om de store merkevarene en dag oppdaget hvor mye kult de kan lage hvis de slipper ungdommen til...

Info til deg som prøver å oppgradere kartverk på e-Golf

Da jeg har solgt bilen kan jeg ikke lenger sjekke hvordan ting virker og hvilken versjon som er nyest.

Her laster du ned kartdata for VW Discovery Pro (oppdatert lenke 9. mai 2017)