A+ A A-

Ny og bedre GPS-tracking

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: GPS
  • Sist oppdatert søndag 14. juni 2015 19:13
  • Treff: 3181


Lekeplass for Kyrre
Det er en stund siden jeg sjekket hva som fantes av software i kategorien GPS-tracking. Det måtte til da jeg i helgen fant ut at 3DTracking hadde sluttet å støtte min SE P990. Da var det bare å se seg om etter noe annet.

Det er fremdeles slik at de fleste forsøker å melke maks ut av GPS-mulighetene. Dyre duppedingser og månedlige avtaler med lang bindingstid er ofte svaret man får når man sjekker opp mulighetene. Ikke noe for en hobby-bruker som meg. Jeg skal jo bare leke og ha det gøy. Min bil er ikke så attråverdig at den blir stjålet, og det er dessuten ganske vanskelig med dagens kodenøkler og slikt. Jeg synes bare det er utrolig kult å sitte og se på hvor jeg kjørte i går. Kanskje du også synes det.

Hva er det jeg egentlig snakker om? GPS-tracking er normalt sett noe folk med dyre biler og fete båter driver med. Forsikringsselskap verden over har i mange år brukt GPS-tracking som et verktøy for å sikre dyre gjenstander. Ja faktisk er det slik at det er påkrevd å ha slikt utstyr montert i enkelte svært dyre og ettertraktede biler/båter.

Dette er bare toppen av isfjellet. Man kan tracke hva som helst. Bilen, laptopen, bikkja, unga, dama, tråsykkelen, osv. Det eneste man behøver er en dings med lang batterikapasitet som er godt skjult. Så må man ha en eller annen type sender som kan formidle posisjonen til et system som setter gjenstanden på kartet - bokstavelig talt.

Det mest vanlige er en GSM-modul og en GPS-antenne. I dag finnes det ikke så mange alternativer, så mange sverger til en mobiltelefon med et dataabonnement og en Bluetooth GPS-antenne. Det krever så klart en del plass, og er ikke så praktisk i forhold til for eksempel en laptop. Det finnes løsninger som er bittesmå, men de koster altså en god del penger. I noen sammenhenger er det selvsagt lurt å investere i en slik sak.

Jeg har hatt en GPS-antenne siden 2003. Den er veldig liten og har eget batteri. Den kan stå hvor som helst innen en rekkevidde på ca ti meter fra mobiltelefonen. Jeg brukte som sagt 3DTracking, men har funnet meg et annet system som faktisk er bedre - og like kostnadsfritt.

Et lite Java-program setter min mobil i kontakt med GPS-antenna (via en allerede bondet Bluetooth-kopling), og logger meg inn på min profil hos GPSed.com (tjenesten er nedlagt), så sender den over en liten tekstfil i intervaller jeg bestemmer. Tekstfilen inneholder GPS-koordinater som blir logget kontinuerlig. Jeg kan også velge å ikke sende over mobilnettet, men heller importere hele tekstfila når jeg har tilgang på en datamaskin. Da blir det 100 % kostnadsfritt, for datatrafikk koster jo noe penger. I alle fall i utlandet...

På søndag fikk jeg koplet alt opp og testet at tingene fungerte, men jeg var ikke ute og kjørte bil, så det ble med en liten statusrapport på hvor jeg bor. Det stemte bra, det.

I dag fikk jeg testet GPSed skikkelig for første gang. Jeg koplet på alt i bilen hjemme, og dro på jobb. Fra kontorpulten min kan jeg altså nå se akkurat hvor jeg kjørte.

Se selv hvor jeg kjører til jobb

Jeg ser noen svakheter. Når man er inne i sentrum klarer ikke antenna å snappe opp GPS-signalene hele tiden, og resultatet ser ut som en seismografs målinger av jordskjelv. Sikksakk. Ellers ser jeg at dette programmet er mye mer nøyaktig enn 3DTracking sitt var. 3DT logget koordinater bare hvert femte sekund. I 80 km/t kjører man et stykke på fem sekunder, og ruta ble litt hakkete. Et annet problem med 3DT var at den plutselig bestemte seg for ikke å sende over data til serveren - uten å gi bedkjed. AG og jeg dro til Stockholm med nevøen min i fjor sommer, og 3DT tracket kanskje 2 % av turen. Og det fant jeg ikke ut av før jeg kom hjem tre dager senere.

GPSed tracker kontinuerlig og ruta blir veldig detaljert. Programmet som er installert på mobilen min virker mer stabilt og har flere funksjoner enn 3DT.

Hvis du ønsker å se hvor jeg er live, da må du registrere deg på GPSed. Det er helt gratis, og du forplikter deg ikke til noen ting. Klikk på Search within all tracks og skriv Kyrre i Account-feltet. Da ser du alle mine lagrede kjøreruter. Huker du av for Search only LIVE tracks, vil du se om jeg er ute og kjører akkurat nå. AG og jeg (og kanskje K)skal til USA i sommer, og da skal vi tracke så mye som mulig :)