A+ A A-

GPS, bluetooth og iPaq

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: GPS
  • Sist oppdatert søndag 14. juni 2015 19:16
  • Treff: 2986

GPS-historien fortsetter. Unge Johansson har utvidet sortimentet med trådløs GPS for bruk både i bil og på motorsykkel. Her er historien om bluetooth GPS med TomTom programvare.

I en tidligere artikkel skrev jeg om en håndholdt Navman GPS-mottager. Det er i utgangspunktet en Compaq iPaq håndholdt PC med en ”jakke” med GPS-antenne. iPaqen inneholder alle mulige funksjoner som word, excel, outlook, spill, ting og tang - og bluetooth - en kommunikasjonsprotokoll som gjør det mulig å kommunisere trådløst med ulike komponenter innenfor en rekkevidde på ca.10 meter.

I en annen artikkel skriver jeg om motorsykkelen min. Den har jeg tenkt til å bruke mye til sommern, jeg har sågar lurt på om jeg skal være med på en tur til Chamonix i Frankrike samt en tur til Tyskland for å se europas største Harley Davidson-messe. Det kan være vanskelig nok å navigere seg rundt med bil i Europa, selv med kartleser, forestill deg hvordan det er å farte rundt på motorsykkel der begge hendene er travelt opptatt med å holde fast – og så skal du samtidig finne veien ved hjelp av et krøllete kart som ligger i kartlomma på tankveska foran deg. Mange gjør det og trives med det, jeg har ikke tenkt til å gjøre det.

I kartlomma på min tankveske skal jeg legge iPaqen. Fra iPaqen skal jeg trekke en ledning til intercomen på hjelmen. På den måten vil jeg få kjøreanvisninger rett i øret hver gang jeg skal endre retning. Hvor bluetooth kommer inn i bildet? Jo, en hver GPS-mottager må ha en antenne. Denne antenna må være plassert på en slik måte at den til en hver tid har kontakt med satelittene. Jeg har funnet frem til en Socket Bluetooth GPS-antenne som kommuniserer med iPaqen og med navigasjonsprogramvaren fra Tom Tom (www.tomtom.com). Antenna skal jeg feste til toppboksen bak på sykkelen – inni en vanntett gjennomsiktig plastikkboks. Strøm skal legges opp fra batteriet (den må ikke ha strøm, men må lades hver 6. time), og vips - så er jeg koplet opp og kan lese av kartdata over hele Europa.


En GPS-satelitt i verdensrommet.