A+ A A-

Fakta om Halloween

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Halloween
  • Sist oppdatert mandag 31. oktober 2011 20:08
  • Treff: 12244

Halloween betyr "All Hallows Eve", "All Hallows Day" eller "All Saints Day", stammer fra den katolske kirken, og er i hovedsak en seremoni for helgenene. I Irland (Celtic Ireland) ca. 400 år før Kristus var sommeren offisielt over 31. oktober. Dette ble feiret under navnet Samhain (Keltisk nyttår) og meningen med festivalen var å takke gudene for årets grøde og å ønske vinteren velkommen.

Mange trodde at på All Hallows Eve ville alle som omkom i løpet av det siste året komme tilbake i form av kroppsløse sjeler på jakt etter et legeme å bosette seg i. Dette var trodd å være deres eneste håp for et liv etter døden. Kelterne trodde også at alle lover om tid og sted ville stoppe opp natt til 31. oktober, og at alle de dødes sjeler ville kunne blande seg med de levende. De levende ville selvsagt ikke ha noe av å bli besatt, så denne natten slo de av alt lys og all varme for å gjøre husene sine kalde og ugjestmilde. Deretter kledde de seg ut i makabre kostymer og gikk i samlet flokk rundt i nabolaget og lagde bråk og oppførte seg uhyggelig og ekkelt for å skremme vekk de dødes sjeler.

Halloween kom til USA i 1940-årene med Irske immigranter som var på flukt fra hungersnøden i Irland. I dagens USA er måten Halloween blir feiret på ganske forskjellig fra det opprinnelige. Halloween har utviklet seg til å bli årets nest største "night out on the town" etter nyttårsfeiringen.

"Trick or Treat" er hverken keltisk eller amerikansk. Dette var vanlig i Europa på 1800-tallet og ble også kalt "souling!". 2. november, "All Souls Day" gikk tidlig kristne fra landsby til landsby og tagg om såkalte "soulkakes" laget av firkantede brødbiter med rips. Jo flere soulkakes de fikk - desto flere kristne bønner lovet de å be for givernes døde slektninger. Den gang trodde man nemlig at når man døde måtte man vente på de levendes bønner om tillatelse til å få komme til himmelen. Selv om de kristnes bønner ble sagt av ukjente ville dette påskynde en eventuell ferd til himmelen.