A+ A A-

Trøbbel i snøfreser'n

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Huset
  • Sist oppdatert mandag 25. januar 2010 18:02
  • Treff: 6965


Her er den delvis demontert

Jeg kjøpte snøfreser 2. juledag, men den ville ikke gå skikkelig etter at den var montert. Når man betaler 8000 kroner for noe som er helt nytt, da bør det virke, ikke sant? Den starter helt fint, men så går den i ti-tjue sekunder før den slår seg av. Det skulle vise seg at det var min egen feil...

Det hele startet med at det snødde innpå en halvmeter i løpet av 24. og 25. desember. Da jeg våknet den 26. desember var jeg bokstavelig talt snødd inne. Jeg brukte fire timer på å måke vei slik at jeg fikk ut bilen - og da bar det avgårde til en gård på Nannestad der det bodde noen som solgte snøfresere.

AG og Jan Tore hjalp meg den siste timen slik at vi kanskje noen gang kom til å rekke middag på Aurskog. Med helt ny freser i bilen kunne vi omsider nyte en rolig 2. dag julemiddag. Vi overnattet på Aurskog, og batteriet på bilen var selvfølgelig flatt da vi skulle dra hjemover utpå formiddagen. Så ble det nytt bilbatteri i romjulen, også. Totalt kostet disse greiene meg 9.245 kroner.

Vel hjemme var det kun én ting som sto i hodet på meg: SNØFRESER! Jeg monterte den på en halvtime, pluss all den tiden jeg brukte på å ikke forstå at den ene vaieren ikke var til gassen, men til vinkelen på snøutkastet. Det er mulig jeg er teit, men kunne det ikke bare stått det i monteringsanvisningen?

Olje og bensin ble fylt på, og jeg dro i snora. Ikke noe liv. I et kvarters tid dro jeg i snora. Armene verket og ryggen protesterte. Så kom jeg på at fresern er utstyrt med 220V selvstarter. Jeg fant frem en skjøteledning - men fremdeles ikke noe liv. Jeg sto ute i garasjen i minus 14 grader i en drøy time før jeg endelig fikk start. Jeg vet ikke hva som var årsaken til at den ikke startet. Jeg vippet hele maskinen over på siden for å sjekke et stag under motoren, og da jeg satte maskinen ned igjen startet den på første forsøket. Wo-hoo!

Gleden var dessverre kortvarig. Etter bare noen få minutter døde motoren som om jeg slo av strømbryteren. Jeg ble litt lang i maska. Er ikke dette en ny maskin? Jeg dro i starteren igjen. Startet den? Klart det. På første trekket. 15 sekunder senere døde den igjen. Jeg snakket med selgeren som ikke helt skjønte hva det kunne være. Til slutt demonterte jeg den og kjørte tilbake for å bytte. Ny maskin (demokjørt) ble lempet inn i bilen. Vel hjemme i garasjen ble den montert og startet. Brum-brum. Jeg ryddet hele gårdsplassen på under en time.

Hva feilen var? Dette er utrolig pinlig, for jeg hadde ikke fyllt på nok olje. Motoren gikk varm og kuttet automatisk for ikke å gå i stykker. Til mitt forsvar kan jeg si at jeg trodde jeg hadde nok olje på, og da er det vanskelig å feilsøke på det. Dessuten var det mellom -15 og -18 hele tiden. Alt er pes i slik kulde. Hansker er et must, men samtidig en kjempestor ulempe.

Selgeren er fornøyd med at jeg er fornøyd, og da er jeg fornøyd med både selgeren og med snøfresern.

Selve snøfresern er av et litt diffust merke. Motoren er fra en kjent produsent i Kina og resten er nok produsert på en fabrikk som jobber for mange snøfresermerker. Det blir nesten som varmepumpa vår - produsert på lisens fra ulike selskaper - noen kjente og noen ikke så kjente. Produktet er identisk, og prisen styres av logoen på maskinen.

Maskinen virker godt sammenskrudd og stabil. Jeg har lest meg frem til at man skal vugge snøinntaket frem og tilbake for å sjekke kvaliteten. Er den slapp og vinglete tåler den ikke så mye. En stor isklump vil være nok til å bøye metallet. Min freser er veldig stiv og solid. Den har høy inntakskapasitet og kaster snøen veldig langt. Med selvstarter og lys, 5 gear forover og solide knastedekk representerer nok det en freser til langt over 10.000 kroner av et mer kjent merke. Jeg har sett på enkelte modeller med kjent logo på til nesten dobbel pris som virker mye billigere i utførelsen. Mye plastikk og kjipe materialer der det burde være stål.

Alt i alt føler jeg at det var et veldig godt kjøp!