A+ A A-

Robotklipper - bekymringsfri sommer

 • Overordnet kategori: Artikler
 • Kategori: Huset
 • Sist oppdatert onsdag 03. juni 2020 18:52
 • Treff: 2878

Etter 13 år med egen plen og en semiautomatisk dytteklipper, har jeg endelig gått til innkjøp av en robotklipper - en Robomow RS625 Pro GSM. Nå har den tuslet rundt i hagen i ca en måned - og det er på tide med en liten erfaringsoppsummering.

Se oppdatering fra sommeren 2020 her

Det er en ganske stor og dyr gressklipper som skal kunne dekke opptil 4 mål gressplen. Min hage er på ca 650 kvm; så hvorfor kjøpe en så stor og dyr maskin? Størrelsen på hagen min tilsier at jeg kanskje kunne klart meg med en RC-modell som ligger på ca halve prisen. Den største RC-modellen kan klippe inntil 1500 kvm, men den er mye lettere og har mindre hjul. Min hage er ulendt, og den har flere skråninger. Den bratteste er faktisk så hellende at selv min RS625 sliter litt - spesielt når gresset er fuktig.

Når man kjøper en slik maskin tror jeg det er vel anvendte penger å bestille med montering og utlegging av kantledning. Selv ville jeg spare de pengene, og her er mine erfaringer.

Kjøp og planlegging

Fra og med 2017-sesongen ligger det ikke kantledning og plugger i esken sammen med klipperen. Det må kjøpes separat. Jeg støtter avgjørelsen, for det mest rettferdige er vel at alle kjøper det de trenger. I skrivende stund (juli 2017) koster kantledning 530 kroner for 100 meter og 1000 kroner for 200 meter. Du bør regne minimum 1 plugg (peg - til å feste kantledningen til bakken med) pr 1,5 til 2 meter. En pakke med 50 plugger koster rundt 120 kroner.

I tillegg trenger du ledningsskjøter. Det er ganske likt det jeg i gamledager kalte "strømtyv" som man brukte på 12V-anlegg for å låne strøm fra eksisterende ledninger. Det går fort med 6-8 slike, så kjøp en pakke med 10 med en gang. Kjøp den nye typen der du stikker ledningen med isolasjonen intakt i to hull, og klemmer sammen med en knipetang.

Maskinen og tilbehøret ble kjøpt hos Felleskjøpet, som også tilbyr montering:
https://www.felleskjopet.no/sok/?search=robomow#?search=robomow&type=product&take=40

Oppmåling og montering

Før jeg hentet maskin og kantledning målte jeg klippeområdet for å avgjøre hvor mange meter kantledning jeg trengte. Jeg endte opp med å bruke ca 250 meter, og kjøpte da 300 meter. Det er lurt å ha litt til overs i tilfelle du må flytte ledningen. Å legge kantledningen er i seg selv veldig enkelt. Jeg begynte der ladestasjonen ble plassert, og la i henhold til instruksjonene som fulgte med maskinen. I tillegg ligger det flere gode installasjonsvideoer på Youtube.

Kort om maskinen

 • Kantklippemodus
 • Pin-kode beskyttet
 • Styring via APP og Bluetooth
 • GSM-modul
 • Plenareal opptil 4.000 m²
 • Klippebredde 56 cm

Første runde i hagen

Jeg brukte totalt fem timer fra jeg pakket ut maskinen til den startet på sin første klipperunde i hagen.

Den startet fra ladestasjonen og fulgte kantledningen mot klokka rundt hele klippeområdet, og hele veien rundt til ladestasjonen igjen. Underveis sa den ifra der kantledningen lå for nære hindringer, eller hvis det var for bratt. Jeg gikk etter maskinen på hele runden, og justerte ledningen underveis.

Så var det bare å sette seg i godstolen med en kald drikke og vente på at gresset skulle bli klippet, eller var det så enkelt? Nei, ikke helt så enkelt. 

Forvent å gjøre justeringer

Som nevnt har denne modellen en GSM-modul som sender servicemeldinger til en sentral, som igjen sender meldingene til min mobil via den installerte appen. Hver gang maskinen roter seg bort eller setter seg fast, eller det er noe annet er galt får jeg beskjed om det. De første to ukene fikk jeg litt for ofte melding om at maskinen hadde kjørt over kantledningen, og sto på feil side av den. Da var det bare å pelle seg ut av nevnte godstol, og finne maskinen. Ofte hadde den brukt opp all strømmen på å prøve å løse problemet selv. Den eneste løsningen var da å bære den til ladestasjonen.

Justering 1 - soner

Hagen min er delt i to og er adskilt av en passasje med busker og trær på hver side. Bredden er ca 1,5 meter. I instruksjonsboka står det at slike passasjer må ha en bredde på minst 2 meter. Er det smalere enn det må man opprette to soner. Hadde jeg hørt på boka og laget to soner med en gang, ville mye av frustrasjonen vært unngått. 95% av feilmeldingene jeg fikk gikk nemlig ut på at maskinen surret seg bort i den smale passasjen. Noen ganger gikk den tom for strøm i forsøk på å klippe seg gjennom passasjen, andre ganger kjørte den av kantledningen mens den snudde. 

1,5 meter er altså for smalt til at maskinen klarer å bevege seg frem og tilbake for å klippe. Løsningen var å dele hagen i to delsoner, og gjøre om passasjen til en transportsone. Dette er i utgangspunktet enkelt, men i denne passasjen bor det nok mygg til å spise opp en hel mann som prøver å slå ned plugger, og legge kantledningen slik at klipperen forstår at den skal kjøre gjennom i en rett linje, og ikke klippe på kryss og tvers. Motivasjonen var ikke på topp da jeg innså at jeg måtte gjøre det.

Dette løste for det meste de problemene maskinen hadde i denne passasjen, men fremdeles kjører den innimellom av kantledningen. Jeg mistenker at jeg må gjøre bakken jevnere, for hvis et av drivhjulene treffer en ujevnhet eller et hull risikerer maskinen å kjøre for langt ut og bort fra ledningen.

Justrering 2 - brudd i ledning

I flere dager oppførte maskinen seg veldig rart. Den sendte meldinger om at den ikke fant ladestasjonen, og at den ikke fant kantledningen. Godstolen ble kald mens jeg forsøkte å finne feilen. Først prøvde jeg litt pedagogikk. Jeg viste maskinen hvor den skulle. "Der, der er kantledningen. Ser du den ikke?" Den kjørte frem til ledningen, og stoppet - og så mente den at den ikke var der. Jeg trakk den litt unna, og ba den om å finne ladestasjonen. Den kjørte rett frem og stoppet ved kantledningen, og så kjørte den til høyre. Det er feil vei - den skal alltid følge kantledningen mot klokka til ladestasjonen.

Det gikk så langt at jeg til og med ga den et velrettet Langbein-spark i håp om at den ville skjerpe seg. 

Ingen ting fungerte som det skulle, og jeg gikk for å hente instruksjonsboka (en manns siste desperate håp). Den lå i boden der laderen er koplet til 220V. Jeg fant svaret på gåten før jeg leste boka. Det var brudd i kantledningen, og laderen både pep og blinket i et forsøk på å fortelle det til meg.

En bønn til Robomow: Kople laderen til nettverket og send feilmeldinger til appen!

Det har seg nemlig slik at naboen min klipper på min side av en hekk som han har plantet, og han klipper ganske kort. Ledningen lå bittelitt for høyt - og snapp - så var den delt i to. Heldigvis er ikke slike brudd noe problem å reparere så lenge man har ledningsskjøter.

Justering 3 - sandfelle

Gressplenen min grenser til sandgrunn under verandaen. Jeg ønsket at Rob skulle klippe helt inntil sandkanten slik at jeg slapp, og jeg la derfor ledningen slik at klipperen kjørte litt innpå sanden. Det fungerte i tre uker, men den siste uken har den satt seg fast et par ganger. Det kan ha å gjøre med at sanden er tørrere nå enn den var tidligere på sommeren. Uansett har jeg nå flyttet ledningen litt ut slik at hjulene aldri kjører inn på sanden.

Justering 4 - innviklet skråning

Den så langt siste justeringen måtte til da stakkars Rob hadde viklet seg inn i kantledningen. I en overgang mellom flat mark og skråning lå ledningen for høyt. Rob hadde nok forsøkt å snu akkurat der, og nå sto han med rumpa i buskene med grønn ledning surret to ganger rundt forhjulet. Løsningen var såre enkel. Flere plugger for å feste ledningen tettere til bakken i overgangen.

Nå er godstolen varm og god

Utover disse fire justeringene har maskinen oppført seg knirkefritt. Den er stilt inn til å klippe begge sonene to ganger i uken mellom klokken 08:00 og 22:00, og ikke på søndager. Standard er fra 07:00 til 23:00. Selv om maskinen går ganske stille, synes jeg det er for tidlig å starte klippingen klokka sju om morgenen. På sommeren sover folk ofte med vinduene åpne, og da skal de slippe å bli vekket av Rob som pliktfullt starter arbeidet på slaget som angitt.

Mobilapp - terningkast 5

Les egen artikkel om appen her

I all hovedsak er appen veldig bra. Den er litt treg i oppkopling, og siden det er Bluetooth mister den tilkoplingen med en gang man beveger seg litt bort fra klipperen.

Man får status på klippingen i det første bildet.

 • Gjenstående klippetid
  I prosent og tid
 • Hva maskinen driver med
  Om den lader eller klipper
 • Hvilken sone den skal i gang med
  Det er faktisk nyttig å kunne planlegge aktiviteter på gresset ut fra hvor maskinen skal klippe
 • Høflig påminnelse om når på døgnet det er :)

Man kan stille inn en god del funksjoner; blant annet kan man slå soner av og på. Har man behov for å gjøre ting i en sone og det ikke passer å ha en robotklipper snikende rundt, så er det fint at den kan fortsette å jobbe et annet sted i hagen. Sånn sett er jeg glad for at hagen min kunne deles i to soner.

Og ikke minst kan man styre klipperen med appen. Det er nyttig hvis man har to soner som ikke er koplet sammen, for eksempel over en gruslagt sti der det ikke passer å legge kantledning.

Forbedringspotensiale

Hvis jeg skulle ønsket meg noen forbedringer måtte det være at det ble lagret litt brukerdata. I mitt liv samler jeg på ganske mye forskjellig data, og det hadde vært gøy om jeg fikk ut hvor langt og lenge den kjører, hvor lenge den lader, og hvor mange kg/liter gress den klipper. Tenk om man til og med kunne fått opp et kart over tomta, og streker som viser hvor robotklipperen har kjørt. Da hadde appen blitt brukt oftere for mitt vedkommende.

Bluetooth virker ikke lenger enn kanskje 10 meter med fri sikt, og Robomow burde kanskje vurdere å ha wifi som opsjon. Mange hus har nettverk som sender signaler over hele tomta. 

Utover det synes jeg maskinen fungerer som forventet. Det jeg er spent på er hvor enkelt det er å komme i gang igjen neste sesong etter en lang vinter.

Bilder av Robomow RS625 Pro GSM


Her er Rob i passasjen etter at plenen ble delt i to soner. Her kan man faktisk se at den er på vei bort fra ledningen. Det er umulig å se på dette bildet, men litt bak til høyre er det et søkk i plenen som hjulet henger litt fast i, og hypotesen er at det setter den så mye ut av kurs at den mister kontakten med ledningen. Løsningen blir å helle på litt jord, komprimere og så gress.


Her er Rob ute på sin første klippetur. Den brukte litt tid på å få gresset pent etter at jeg ikke hadde klippet det litt for lenge.


Her er en av feilmeldingene som kom da naboen ved et uhell klippet over ledningen med sin gressklipper.


Jeg liker ikke at en app skal ha så mange tilganger og få så mye info, men hva annet kan man gjøre enn å akseptere?


Dette er en feilmelding slik den ser ut på min telefon. Det er ingen steder man kan se feilmeldingen på nytt etter at man har swipet den bort fra meldingsområdet på toppen av skjermen.


Høflig og informativ app.