A+ A A-

Vi må knuse elbilmytene

Daglig ser jeg venner og bekjente poste lenker til feilaktige elbilmyter på Facebook, og jeg ser uendelig mange folk jeg ikke kjenner skrive feilaktige påstander om forurensning og fordeler forbundet med bruk og kjøp av elbil. Jeg blir helt oppriktig litt lei meg på vegne av dem som ikke vil forstå. Dem som ikke vil sette seg inn i hvordan dette egentlig henger sammen. Vi må knuse elbilmytene slik at vi kommer oss videre og langt forbi bruk av fossilt drivstoff.

Her er teksten jeg skrev til noen av mine Facebook-venner da de postet lenken til en artikkel som er stappfull av feilinformasjon.


At produksjon av elbilbatterier forurenser er det ingen tvil om. Når det er sagt; hvordan tror du bensinen og dieselen kommer seg til bensinstasjonen? Magi? Hvilke utslipp tror du er forbundet med å lete etter olje, bygge oljeplattformer, transportere mannskap til og fra plattformene, bygge supply-skipene, transportere mannskapet til og fra skipene, bygge og legge ned oljerør på havbunnen, raffinere olje, transportere diesel og bensin med skip til distribusjonsanlegg, og så til syvende og sist transportere det ut til stasjonene der man kan fylle det på bilene. Det er MYE utslipp!

Se denne videoen, så forstår du hvor mye strøm som går med til å raffinere olje

 
Når en elbil er produsert slipper den ut NULL ved bruk, og nesten ikke noe ved produksjon av strøm. Selv med strøm fra de mest skitne kullkraftverkene i Europa slipper elbilen ut mindre forurensning enn tilsvarende kjørelengde på en tilsvarende bil som går på fossilt drivstoff.
 
Elbilforeningen har en egen podcast, samt flere gode artikler som tilbakeviser de fleste påstandene i artikkelen du lenker til samt mange andre elbil-kritiske artikler.
 
 
Faktisk.no har også gjort et stykke arbeid for å forsøke å lære oss at elbilen i livstidsløpet forurenser langt mindre enn diesel- og bensinbiler, og de tilbakeviser feilinformasjonen om at elbileiere snylter på staten.
 
 
Søk gjerne etter "elbilmyter" på Google: