A+ A A-

Corona-kjøring = lite kjøring

Før Corona-pandemien slo til for fullt kjørte jeg i snitt 1990 km pr måned. Jeg er ingen stor-kjører, så det er stort sett til og fra jobb og til og fra venner som bor 50-60 km unna. Så kom Corona - og situasjonen endret seg drastisk - på mange måter!

Helt siden jeg tok lappen i 1986 har jeg kjørt mye bil. Jeg har som regel bodd 40-60 km fra jobb, og jeg har vært på mange lange bilturer i inn- og utland. Jeg har til og med jobbet for bilbransjen, så det er ganske åpenbart at jeg liker å sitte i et bilstol og holde i et ratt.

De siste årene har kunnskapen om hvor lite bærekraftig det er å kjøre bil drevet av fossilt drivstoff blitt mer og mer tydelig. Det gjorde at jeg etter hvert fikk opp øynene for noe mer miljøvennlig transport, og mellom juni 2015 og august 2016 kjørte jeg en e-Golf, og fra februar 2018 til i dag har jeg kjørt Tesla. Jeg har ikke regnet på hvor mye jeg har spart miljøet, men besparelsen for meg personlig er lett å regne på.

Men, så ble alle som kunne satt på hjemmekontor, man begynte å bestille mer på nett - til og med matvarer - så også jeg. Hva skjedde da? Forbruket gikk opp og bilbruken gikk ned.

I grafen under kan du se hele 2019 sammenlignet til og med mai i år. De lave tallene i januar og februar skyldtes at jeg var sykemeldt i fem uker, og så kom pandemien i full fart og bilen har stått på gårdsplassen mer eller mindre siden 23. mars. Kun noen turer til butikk/apotek/lege, og noen turer til venner her og der.

Om man skal kalle det en ulempe å ikke kjøre bil, så er det jo slik at investeringen i en dyr bil ble gjort også for å spare penger. Den forrige bilen var gjeldfri og kostet bare ved bruk, og den nye koster lite å bruke, men har lån. Så økonomisk sett er nok ikke dette en bra situasjon for mange - i alle fall ikke for meg.

Jeg har gått fra å spare 1391 kroner i snitt pr mnd, til kun 564 kroner i snitt pr mnd hittil i år.

Totalt sett er jeg fornøyd med at alle de nærmeste er friske, og jeg er i full jobb! Så regningene blir betalt, men jeg sparer ikke like mye på bilbyttet som før.