A+ A A-

LED-stripe parklys/blinklys med canbus

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Kyrres biler
  • Sist oppdatert mandag 07. mai 2012 17:55
  • Treff: 6304

I en tidligere artikkel skrev jeg om de småharry LED-stripene jeg monterte på min 2010 Mondeo. Det gikk ikke så bra da bilen min egentlig er litt for avansert til å fikle med på egen hånd. Jeg måtte kople av LED-stripene dagen etter at de ble satt på. Nå har jeg funnet en måte å omgå problemet på.

Årsaken til at LED-stripene slo seg av er rett og slett fordi bilens elektriske anlegg ikke gjenkjente dem. Roten til det onde her heter Can bus. Kort fortalt er dette en protokoll som sender signaler gjennom et ledningsnett. Can bus brukes blant annet til å varsle at en pære har gått. I min bil har jeg et LCD-display som viser et bilde av bilen. Der indikeres om en dør står åpen, eller hvis en pære har gått.

Så til løsningen på LED-problemet. Jeg gikk et par ti-år tilbake i tid og mimret over hvordan jeg fikla med bilene mine. Jeg monterte allskens 1000-metere, stereoanlegg, roterende arbeidslys (ja, for tenk), og så videre. Spesielt i forbindelse med montering av fjernlys var det en gjenstand jeg brukte mye - et styringsrele.

Hva gjør et styringsrele, da? Jo, det tar i mot et signal fra en strømkilde og åpner opp for tilførsel av strøm direkte fra batteriet. Løsningen på problematikken rundt LED-stripa som slo seg av, ble altså å bruke strøm fra parklyset til å trigge releet slik at LED-stripa nå får strøm direkte fra batteriet.

Dette medfører en del mer jobb enn å kople direkte til ledningsnettet, men så slipper jeg til gjengjeld å søke etter mulige løsninger på ikke Can bus-kompatible LED-striper.

Handleliste
- Vanntett sikringsholder 12V
- 10A sikring x 2 (lurt å ha en ekstra)
- Rød ledning
- Sort ledning
- 12V rele x 2 med fire poler (samme som til ettermonterte fjernlys)
- Diverse ledningskoplinger (flat, rund, skjøt, etc)
- Pakke med strømtyver (blå dings som låner strøm fra eksisterende ledninger)
- Pakke med plastikkstrips til å feste ledningene med
- Nye pærer til parklyset - kritthvite som står i stil med LED-stripa
- ... og til slutt selve LED-stripa - kjøp her

Verktøy
- Skrutrekker/etc til å demontere lykter/etc (hvis behov)
- Avbitertang
- Avisoleringstang som også brukes til å klemme sammen kabelskoene
- Målelampe 12V
- Loddebolt (hvis du må skjøte en ledning)
- Krympeplast (hvis du må skjøte en ledning)

Koplingsdiagram

Klikk for å se stort bilde

Koplingsoversikt rele
30 - strøm fra batteri med sikring
86 - strøm fra parklys (1) på eksisterende ledningsnett
87 - strøm til LED hvitt lys (4)
85 - til jord på bilen

Koplinger fra bilen
Strøm fra parklys (1) til rele pol 86
Strøm fra blinklys (2) direkte til strøm LED orange (3)

Koplinger fra LED-stripe
Sort ledning (5) til jord på bilen

Fremgangsmåten
Oversiktene er ganske selvforklarende, men jeg gjengir i tekst hva du skal gjøre.

Begynn på den siden som er nærmest batteriet.

Demonter lyktene. Sett en rød ledning rett på +polen på bilbatteriet med en kabelsko som har et rundt hull tilpasset gjengetappen på batteriet.

Sett på en vanntett sikringsholder med en 10A sikring fem-ti cm fra batteriet. Hvis en ledning blir klemt slik at bilmetallet kommet i kontakt med den, så blir det ikke noe fresing og potensiell brann - for da ryker sikringen først. Dette er veldig viktig at du gjør! Det er også viktig at du ikke setter inn sikringen/kopler til 12V før du er helt ferdig med monteringen.

Før ledningen fra batteriet til releet og sett den på polen merket 30.

Finn frem til hvilke ledninger som gir strøm til parklys og til blinklys på din bil. Bruk en 12V målelampe eller et multimeter.

Før en ledning fra bilens parklysledning (1) og sett den på pol 86 på releet. Dette gir beskjed til releet at tilførselen av strøm direkte fra batteriet skal åpnes.

Før en ledning fra pol 87 på releet til ledningen for det hvite lyset (4) på LED-stripa (følg monteringsanvisning fra produsent)

Før en ledning fra pol 85 på releet til jord på bilen

Før en ledning fra bilens blinklys (2) og til ledningen for blinklys (3) på LED-stripa (følg monteringsanvisning fra produsent)

Før den sorte ledningen (5) fra LED-stripa til jord på bilen

Halvveis
Nå er du ferdig med den ene siden. Jeg satte en dobbel kabelsko på pol 30 (ledningen som kommer fra batteriet) på det første releet, og så kunne jeg fortsette den ledningen videre til den andre siden uten å måtte ha en sikring til. En LED-stripe bruker ikke mye strøm, men hvis du skal montere fjernlys - da bør du bruke egne kabler til hver lampe for å unngå at ledningen går varm.

Noen tips
For å unngå kortslutninger må du passe på at releet ikke monteres for nære metall.

Bruk kun isolerte kabelsko slik at ikke det blir kontakt mellom noen av de fire ledningene som sitter på releet.

Hvis du må skjøte en ledning, bruk loddebolt og krympeplast. Da tåler ledningen mye mer enn om du tvinner og surrer på elektrotape.

Pass på at du ikke legger noen ledninger eller reller inntil noe som blir varmt eller noe som rører på seg.