A+ A A-

LED-lys i hjemmet og på bilen

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Kyrres biler
  • Sist oppdatert onsdag 25. april 2012 15:19
  • Treff: 3683

LED: Light-emitting diode. Bruker lite strøm, kan dimmes, mange farger, kvikk respons, og små nok til å plasseres steder det før var umulig å ha lys. Jeg er på LED-kjøret om dagen. Huset har hatt LED-lys lenge, og nå har bilen også fått det.

LED kan brukes til så mangt. De siste 6-12 månedene har det dukket opp veldig mange produkter, og de store produsenteen av lyskilder og pærer har endelig begynt å oppdage bruksmulighetene. Volum betyr bedre/flere produkter, og lavere pris. For deg og meg betyr det større valgfrihet til en pris de fleste kan klare.

Det er ikke så lenge siden man kun fikk tak i blåhvite LEDs. Bruksområdene var mildt sagt begrensede. I dag får man varmhvite LEDs montert på sokler som passer de fleste husholdsningslamper. I huset vårt har vi begynt å bytte ut sparerpærer med LED. De koster noe mer, men lover langt flere timers brennetid før de må skiftes. Hvis ikke jeg tar feil, er det vel slik at en LED-pære med mange LEDs på vil få redusert lys over tid siden alle diodene neppe går nøyaktig samtidig, mens en sparepære bare slutter å virke.

Størrelsen på LEDs er selvsagt en stor fordel. De er på størrelse med et knappenålshode, og kan da plasseres på veldig små flater. Et godt eksempel på det er LED-striper. Vi snakker altså om en bredde på ca 8mm og en høyde på knappe 2mm, men en lengde på mange meter, som kan klippes og skjøtes, vinkles og skjules. Med disse såkalte LED-strips kan man bak- og underbelyse hva det det skulle være. Benker, hyller, TVr, senger, bord, bilder, stolper, dragere, lister, und so weider.

Jeg har kjøpt inn to typer LED-strips. Den ene er ganske dyr og er laget av Osram. De har laget en pakkeløsning for dem som bare skal henge det opp og glede seg over lyset. En pakke inneholder 3x30 cm vanntett RGB LED-strips koster 790 kroner. Det blir en meterpris på 877 kroner.

Den andre pakken inneholder 5 meter (ikke vanntett) RGB LED-strips og kostet (hold deg fast) 126 norske kroner INKL frakt fra Kina! Det er en meterpris på 25 kroner, det. Bruksområdet er noe begrenset siden denne typen ikke tåler vannspårut, men til all annen bruk er den perfekt.

Det er imidlertid en vesentlig forskjell som er verdt å merke seg. Osram sine LED strips avgir penere fargenyanser. Stripen består av fire dioder inntil hverandre for hvert lyspunkt - mens Kina-versjonen kun har én diode for hvert lyspunkt. Forskjellen er at Osram kan lage 100% den fargen du vil ha frem på hvert lyspunkt (altså der Kina-versjonen kun kan vise én farge). Alle LED-striper med flere farger får frem fargene med en blanding av tre farger: Red, Green, Blue (RGB). Når man ser litt bort fra lyset ser det likt ut, men ser man direkte på LED-stripset vil man se stor forskjell. 877 pr meter gir altså bedre kvalitet enn 25 pr meter. Du må altså se litt på hvor du skal ha lyset, og hva slags effekt du ønsker å oppnå.