A+ A A-

De første bildene av doningen

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Kyrres biler
  • Sist oppdatert tirsdag 21. februar 2012 10:50
  • Treff: 1896

På vei hjem(!) fra jobb kjørte jeg bortom ruinene av Margaretakirken i Maridalen. Jeg rygget bilen opp på grusveien og knipset noen bilder. Se bildene og les mer om Margaretakirken.

Ved nordenden av Maridalsvatnet ligger ei kirke i ruiner; Margaretakirka. Margareta ga navn til både kirka, dalen og vatnet.

 

Margaretakirken ble trolig oppført rundt 1250, viet til den hellige Margareta av Antiokia. Selv om martyren Margareta nektet å inngå ekteskap, regnes hun som gifte kvinners skytshelgen. Margareta ga navn til både kirken, dalen og vannet.

Etter reformasjonen i 1536 ble bruken av kirken minimal; det begrenset seg til tredjedag jul, påske og pinse. Siste gudstjeneste skal ha funnet sted tredje pinsedag 1643.

I 1930 ble ruinen av kirka tatt i bruk til olsokgudstjeneste, 900 år etter Olav den helliges død. Siden har olsok i Maridalen vært en tradisjon, og i dag samles hundrevis av mennesker til folkedans, gudstjeneste og konsert i Kirkeruinene. I 1993 ble tradisjonen med pinsegudstjeneste tatt opp igjen, 350 år etter siste gudstjeneste i kirka.

Maridalsspillet ble oppført for første gang i Margaretakirkens ruiner i 1974, og ruinen, med landskapet rundt, gir en monumental ramme for friluftsteateret.Området rundt Kirkeruinen står i en særstilling.

Rett bak ruinen ligger den tidligere prestegården Øvre Kirkeby gård, som siden 1999 har huset Maridalen Bygdetun, med historiske utstillinger fra Maridalen, arrangementer og aktiviteter for alle aldre. En natur- og kultursti ble i 2002 åpnet av Maridalen skole. Den går i Hammeren- og Kirkebyområdet, med nyrestaurerte, fargerike og artsrike slåtteenger (blomsterenger).

Faktakilde: Maridalens venner