A+ A A-

Carputer - PC i bilen

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Kyrres biler
  • Sist oppdatert torsdag 16. juli 2015 00:37
  • Treff: 3061

Tiden var inne til å montere carputeren i bilen. Den hadde oppført seg stabil og alt av drivere og software var installert. Så var det bare å finne en fin plass til boksen - noe som ble enklere enn jeg fryktet.

I mine mange år som hobbymekker har jeg installert mye rart i bilene mine. Alt fra tusenmeter og markeringslys, til store bilstereoanlegg og navigasjonssystemer. Jeg er vant til å kle av bilen innvendig og trekke kabler frem og tilbake. Det er det samme med en PC. Ikke stort å tenke på annet enn å gi PCn litt demping for vibrasjoner.

Da jeg kjøpte denne bilen i 2006 mente jeg selv at jeg kom til å la den få ha klipsene sine i fred, men det var da. Dette er nå. Allerede for et år siden monterte jeg noe som krevde både strøm og lyd på langs av bilen. Den gangen dro jeg en feit strømkabel rett fra batteriet, gjennom torpedoveggen (i en eksisterende strømføring) og lot den gå i plastikkkanalen på venstresiden av bilen. Denne fikk jeg bruk for da jeg skulle ha strøm til carputeren. Empegen ble demontert i april i år da jeg trodde jeg skulle selge bilen. Det skulle jeg ikke, så det blir ny montering og kopling til bil-PCn senere i sommer.

Så, tilbake til prosjektet. Som jeg skrev innledningsvis var det enklere å få plass til datamaskinen enn jeg fryktet. På en av bagasjerommets to vegger hadde Ford montert et deksel, og bak det en CD-skifter og en navigasjonsenhet. CD-skifter trenger man ikke når man har 250 GB diskplass i bilen, så den får hvile i et skap i kjelleren. Det var akkurat plass til carputeren nede i hullet der CD-skifteren hadde stått. Dette kabinettet er så lite at du enkelt kan legge den under et sete eller inne i hanskerommet.

Tilkopling og trekking av kabler

Med CD-skifteren ute kunne jeg begynne å montere carputeren. Strømmen var allerede trukket fra batteriet, så det var bare å trekke forlengelseskabelen til skjermen foran. VGA og USB ble koplet til, dongle for Bluetooth og trådløst tastatur satt allerede bak frontpanelet. Strømkontakt hadde jeg allerede laget på kabinettet. Fra sikringspanelet i bilen går det nok en strømkabel. Den er koplet til en ledning som kun gir 12V + når tenningen er slått på og sørger for å gi strømforsyningen i carputeren input på når den skal slå maskinen på og av.

Da den gamle bilspilleren ble montert kjøpte jeg en ny lydkabel som jeg gjenbrukte nå. Heldigvis testet jeg før jeg trakk den gjennom hele bilen. Uten at motoren var i gang koplet jeg til ledingene og skrudde opp lyden. Nå kunne jeg høre alt PCn holdt på med. Det var et virvar at elektronisk støy som gikk gjennom kabelen og ut i høyttalerne. Jeg prøvde meg frem med jording på kablene og kraftigere jording til carputeren. Det hjalp litt, men ikke nok.

Langt bak i hodet murret det noe om en ledning jeg hadde kjøpt da jeg bygde bilstereo for 10-12 år siden. Kunne jeg finne den, så ble sikkert problemet løst. Kabelen ble funnet, sjekket og funnet i orden. Den kostet 1700 kroner i sin tid og inneholder fire kanaler + jordingsledning. Nå kunne jeg sende lyd tilbake fra hanskerommet og bak til PCn, for eksempel fra en iPod eller lignende. Lyden ble også mye bedre, men fremdeles var det faktisk noe støy. Jeg må stikke innom en bilstereoforhandler og høre hva de har som kan hjelpe.

Nå var alle ledningene satt på, og carputeren var festet med strips inntil videre. Det er pes å skru fast og løsne skruer hver gang den må ut for å fikse noe. Strips er billig og enkelt å klippe av. Jeg har monteringsbraketter som skal brukes når alt er helt OK. Jeg har heller ikke gjort noe med vibrasjonsdemping. Jeg jakter på noe den kan monteres oppå som demper støt og vibrasjoner fra bilen. Jeg har lurt på om jeg skal bruke mekaniske harddiskdempere. Det er en type festebraketter som ligger på en pute av myk gummi.

Første kjøretur

Vi gjorde oss klare for en testtur med bilen. Tenningen ble satt på og det blinket litt i skjermen. Jeg startet motoren mens PCn fyrte opp Windows 7. Strømforsyningen gjorde akkurat som den skulle - den fortsatte oppstart selv om jeg startet bilen mens den holdt på. Jeg har også testet å starte bilen mens PCn er helt påslått. Det blinker ikke i skjermen en gang.

Vi dro avgårde, og ute på riksveien skrudde vi opp lyden. Nå kunne jeg diagnostisere og sjekke turtallet audiovisuelt. Makan til støy fra tenningen har jeg sjelden hørt. Et hviiin fulgte hvert gasspådrag og gearskifte. Dette kunne da ikke stemme? Det gjorde dessverre det. Om det er jeg som har gjort noe feil så det har oppstått en jordingsbro et sted, eller om det er minijackhullet i hanskerommet som er problemet vet jeg ikke - men jeg vet at jeg ikke kan ha det slik. Nå bærer det avsted til en bilstereosjappe for å finne en løsning.

Lydproblem løst!

Jeg tok en tur til Strømmen Bilradio og kjøpte et lydfillter. Nå er det bare et svakt sus i bakgrunne som blir helt borte når man spiller av en sang eller hører på radio. 490 vel anvendte kroner :)

Her er noen bilder fra monteringen i bilen. Ferdig montert PC kommer når den er festet skikkelig.


Her er dekselet med CD-skifteren intakt. Det er i blitzlys man ser hvor skitten bilen er...


Slik så det ut før CD-skifteren ble fjernet. DVD-spilleren til den fabrikkmonterte bilnavigasjonen fikk sitte igjen.


Sånn, klart til montering av carputer.


Her er strømmen fra batteriet festet. Skjermen hadde en medfølgende 12V billader og jeg monterte heller en "sigarettenner" enn å lage ny strømkabel til den.


Forelølpig har jeg montert skjermen på dashboardet over lyftdysene. Den medfølgende festebraketten sitter som limt(!) etter å ha blitt tilpasset til dashbordets form. Det er altså grunnen til at den er vifteformet.


Her ser man hele senterkonsollet med original touchscreen og iPhoneholderen med ladekabel. Planen er å finne en kabel som kan trekkes fra carputeren slik at jeg både kan lade og synke iPhonen.


Her er min gode, gamle og trofaste GPS-venn. Denne har fulgt meg siden 2002 eller deromkring og gjør fremdeles jobben sin. Jeg har testet den mot flere GPS-programmet og de fleste tar i mot signaler fra den. Den overfører via Bluetooth og har eget batteri. Planen er å bruke USB-enheten vi har i nettbutikken. Den slipper jeg å lade hele tiden.


Jeg tok et bilde av den ferdige installasjonen likevel. Det kan ta måneder før jeg finner tid og lyst til å montere dette penere og bedre. Alt dette dekkes til av dekselet. På venstresiden kan lydfilteret som jeg kjøpte i Strømmen skimtes.


Den eneste bekymringen min er den hvite ledningen som kommer ut av et hull i kabinettet. Det er strømmen fra tenningen, og hvis det slites hull i isoasjonen blir det månelyst. Spørs om ikke jeg skal henge på en sikring...