A+ A A-

Sommerferien 2018 - Jerez de la Frontera

  • Overordnet kategori: Turer hit og dit
  • Kategori: Spania
  • Sist oppdatert tirsdag 07. august 2018 23:33
  • Treff: 997


Dette er fra Plaza del Arenal. På sommeren er det en stor karusell for barn her, og en del spisesteder og kafeer. På vinteren er det isbane her (tenk det).

Jerez de la Frontera er den femte største byen i Andalucia, og er opprinnelsesstedet til både sherry, og flamencodans og -sang. Jeg har hatt familieforbindelser i Jerez siden år 2000. De tre-fire første årene pleide vi å besøke bodegaer og alle andre severdigheter. Nå, 18 år senere, er det som å besøke vårt andre hjem.

Det jeg liker best med å feriere i Jerez er at jeg ikke lenger er redd for å gå meg bort. Det samme gjelder mitt faste reisefølge. Etterhvert som den håpefulle blir eldre vil også hun kunne vasse rundt i byen og finne på ting. Det er behagelig å rusle rundt og oppdage nye butikker, parker, og spisesteder, og samtidig vite hvor man er.

Årets sommerferie ble en deilig 14-dagers repetisjon på alt vi har gjort før - pluss at vi besøkte noen nye steder. I stedet for at jeg lager en reisedagbok, benytter jeg anledningen til å skryte litt av Jerez. Kanskje du får lyst til å reise dit :)

PS: Alle lenkene åpner i nytt vindu.

Mat og drikke for liten og stor

Jerez har en flott gamleby med mange gater og plazaer. Tapasbarene ligger tett som hagl, og mange av dem byr på underholdning både på dagen og på kvelden. Jeg skal være ærlig. Jeg er litt lei tapas. Det er liksom ikke så spennende lenger. Når vi er i Jerez er vi stadig på jakt etter andre kulinariske skatter.

Vi har tidligere funnet både italienske, kinesiske og japanske restauranter, og i år ble vi forelsket i en indisk restaurant som heter Noor Mahal. Vi spiste der hele tre ganger på 14 dager. Litt av grunnen var at den yngste, som er litt vanskelig i matveien, elsker chicken tikka - og Noor Mahals versjon var bankers.

Vi har gjennom alle årene som feriegjester i Jerez blitt stamkunder på Restaurante China Town. Tidligere år har vi sittet mutters alene, men likevel med et travelt kjøkken. De har alltid vært store på hjemkjøring. I år var vi for første gang ikke alene i restauranten. Det er så klart positivt for dem, og vi ble litt skuffet. Vi har elsket den litt kleine stemningen med noen få bleke nordmenn som sitter alene, og blir vartet opp på nesten litt fransk vis. - Vi ser at dere sitter alene i restauranten vår, men vi har ikke tenkt til å gi dere så veldig god service - men vi smiler og ler fordetom.

En restaurant til som gjerne kan trekkes frem i lyset er Restaurante Kiri. De byr på masse spennende asiatiske retter. Er du på jakt etter god sushi eller maki i Jerez, da er dette stedet du går til.

Liker du nyfanget fisk, da skal du ta turen til Mirador de Doñana i Sanlucar de Barrameda. Litt vanskelig parkering, men ikke uoverkommelig. De som ikke kjører kan hoppe av og bestille drikke på restauranten mens sjåføren parkerer bilen. Det kan være lurt å bestille bord på telefon før man reiser.


Bildet er fra en intimkonsert på Tabanco El Pasaje.

Shop 'til you drop

Som nevnt er det masse butikker i byen, og jeg må trekke frem en spesiell butikk for deg som er litt geek. Vi dumpet tilfeldig over den på vei tilbake fra Cádiz. Vi tok toget denne gangen - for å kjøre bil og ikke minst parkere bil i Cádiz er en prøvelse jeg gjerne er foruten. På vei tilbake til huset fra togstasjonen i Jerez gikk vi forbi Player vs Player i Calle Descalzos 1. Det vil si; vi gikk innom. Der har de mye kult! Butikken formelig flyter over av film- og spillmemorabilia. Neste år ser det ut til at jeg kjører bil nedover, og da skal den butikken besøkes igjen!

Ellers vil nok de fleste kjenne igjen Zara, Sfera, Mango, Springfield og Stradivarius. Er du på jakt etter solbriller, eller trenger nye linser? Ikke noe problem. Det ligger minst fem slike butikker bare i hovedgata.

Shopping utenfor sentrum

Seks minutters kjøretur utenfor sentrum ligger det et gigantisk kjøpesenter som heter Luz Shopping. Der finner du outlets fra mange kjente varemerker. Adidas, Nike, Jysk, Ikea, Levi's, Lefties, og så videre. De har også en kjempestor sportsbutikk; Decathlon. Her blir du nok såpass lenge at du blir sulten, og da er det bra at de har en egen food cort med flere gode spisesteder.

Spis så mye du orker på Muerde la Pasta. Kommer du fem minutter før åpningstid, må du stå i kø - det er veldig populært. Småbarnsforeldre blir plassert rett ved siden av et lite lekeland, så kan barna gå bananas i ballbingen og i skliene, mens foreldrene kan spise seg stappmette på alskens godsaker fra mathylla der det serveres både varm og kald mat. Dessertbordet alene er mer enn grunn god nok til å besøke dette stedet.

Husk å ta med deg litt tålmodighet og godt humør. Støynivået er intenst.

Rett ved siden av food cort finner du også et lite lekeland til. Her kan du sette deg ned på en benk, mens småbarna henger i tau og løper rundt på et sjørøverskip. Det er også hoppeslott og noen tivoli-rides der.

Kombiner badeland og/eller stranda med shopping

Hvis du tar leiebilen og kjører ca 25 minutter, kommer du til El Puerto de Santa Maria (det var her Christoffer Columbus seilte ut fra på sin andre ekspedisjon til Amerika 24. september 1493). Her finner du både shopping, badestrand, og litt historie. Vi pleier å dra til Playa de Valdelagrana for å bade (€5 pr solseng, eller gratis for egen parasoll og håndkle). Parkering koster €1 + €1 til p-vakta. På vei tilbake fra soling og bading pleier vi å svinge innom kjøpesenteret Paseo for å shoppe litt.

Aqualand Bahia de Cadiz ligger bare noen kvartaler fra Paseo. Det koster litt, men vi anbefaler å ta en tur hit hvis du har barn mellom 3 og 13. Da vi var her i 2018 koste vi oss i ikke mindre enn åtte timer. Eldre barn/ungdom vil nok kjede seg litt, da de fleste skliene er for yngre barn. Parken er kun åpent juni til september. Resten av året er det stengt.

Lekeland på kvelden

Når vi er inne på dette med barn. Skal man slite ut barna sine finnes det et sted til; La Ciudad de los Niños (webside). Datteren min var 7 1/2 da vi besøkte dette stedet i 2018. Vi anser dette som siste gang hun var her. Det er ganske stiv pris for inngangen, og de fleste lekene er nok litt for barnslige for henne fra nå av. Neste gang vi kommer til Jerez, tenker jeg vi tar turen til Sevilla (en drøy time på motorvei) og besøker La Isla Magica fornøyelsespark.

Har du barn mellom 2 og 7 er dette imidlertid et flott sted å bruke noe timer. Det fineste er at de åpner sent, og det blir deilig og kjølig mens man er der. Husk badetøy og sokker :)

Full pakke - altså alle aktivitetene - koster €9,5 (2018). Se priser og alternativer her. I juli åpner de kl 19 og stenger 01. Spanske barn er sent oppe i skoleferien. Se åpningstider her.

Dagsturer til de hvite byene

Har du spandert på deg leiebil, trenger du ikke være i Jerez og omegn under hele oppholdet. Innen et par timers biltur finner du en rekke flotte byer du kan besøke. 

Har du lyst til å dra enda lenger, og har leiebilforsikring som dekker andre land, kan du kjøre over til Portugal. På to timer og førti minutter står du i Tavira med flotte langstrakte hvite strender. Kjører du et kvarter til kommer du til Faro. Vær oppmerksom på at andelen skandinaver her er høy.

Det finnes flere flotte strender som ikke er så langt unna. Langs kysten mellom Cádiz og Gibraltar finner du både fancy steder med luksushoteller, og bare strender uten så mye som en iskremselger. Vi nevner;

Gibraltar - styr unna hvis du kan

Selve byen og området rundt er helt OK. Landskapet er bratt og spennende. Det er bare det at det er en overpriset turistmagnet. Man har ikke noe å gjøre der om man ikke enten er veldig interessert i historien, eller hvis man vil opp til apene og grottene.

Det er anbefalt å ikke kjøre bilen inn til Gibraltar. Det er ofte lange køer ved grensa, og inne i selve byen er det kaos. Vi parkerte i Av. del Ejército et par kvartaler fra grensa, og gikk til fots inn.

Rett etter grensa inn i Engelsk territorium (husk pass) hoppet vi på en rutebuss som kostet €5,6 for to voksne + ett barn tur/retur. Denne bussen stoppet rett ved taubanen. Målet vårt var å se noen aper, og å spise lunsj.

Man kan ta bena fatt, men det er et stykke å gå til toppen. Google mener at det tar ca 60 minutter å gå helt opp. Har man med seg mindre barn, eller folk som ikke er vant til å traske lange turer i varmen, må man enten ta taubanen, eller leie plass på en minibuss. Vanlige taxier og egen bil tar deg ikke til toppen.

Prisen for en voksen på taubanen er €25,50 for det de kaller Nature Reserve. Det gir så vidt jeg kunne se inngang til en grotte, og selve turen opp til toppen. De har en billettype som kun koster €6,50, men det er da kun turen opp.

Minibussen koster €35 pr. voksen, og ikke noe for barn som kan sitte på fanget. Du får en guide som snakker (mye) og fire stopp:

Hele turen tar ca 90 minutter.

Vi har vært der en gang før, så dette var nok siste gangen. Nesten 350 kroner pr pers for sitte i en svett og varm minibuss, se en sliten grotte, og en håndfull frekke aper... nah... 

Budsjett 2018

Vi har laget et fint lite Excel-ark der vi fører opp alle kostnader for mat, drikke, drivstoff, fellesaktiviteter. Vi har altså ikke felles økonomi, mitt reisefølge og jeg. Når vi spiser middag skriver vi opp hva hver enkelt spiste og drakk for, og om det var noe tips, og hvem som betalte. Underveis i ferien justerer vi oss litt inn, og ved slutten av ferien balanserer vi regnskapet slik at det går sånn nesten i null.

Her er noen gjennomsnittstall pr dag for to voksne og et barn på 7 år (tre av middagene var med to voksne til) i 14 dager.

Tallene er oppgitt i norske kroner

  • Mat; frokost, lunsj og middag: 646,- pr dag
  • Bilutgifter; leiebil, parkering og bomavgifter: 310,- pr dag
  • Annet; tog- og bussbilletter, inngangspenger til Aqualand|to katedraler|solsenger på stranda|is&kaffe: 165,- pr dag
  • Totalt: 1 117,- pr dag

I tillegg kom så klart selve flyreisen.