A+ A A-

USA-drømmen - 48 stater på 48 dager

  • Overordnet kategori: Turer hit og dit
  • Kategori: USA
  • Sist oppdatert tirsdag 15. juli 2014 14:24
  • Treff: 2251

Alle gutter har minst én drøm. Jeg har mange, og noen av dem er heldigvis mer gjennomførbare enn andre. Nå skal jeg fortelle om en av drømmene som fort kan bli virkelighet. Jeg vil besøke alle de 48 amerikanske fastlandsstatene på 48 dager - i bil. Jeg har hatt denne drømmen lenge, og nå begynner det å krystalliseres til en plan. Hvorfor akkurat nå? Dette er en tur jeg må realisere før jeg blir for gammel. Jeg fyller 46 høsten 2014, og dette bør jeg få unnagjort før jeg fyller 50.

Jeg har brukt litt tid på å regne ut hvilken rute det lønner seg å kjøre, og så har jeg (foreløpig) brukt Google Maps til å sette opp ruta med avstander og kjøretider. Det ligger an til ca 19 800 kilometer. Nesten 2000 mil, der altså.

Hvis jeg sier at jeg skal klare denne turen på 48 dager, må jeg kjøre i snitt 4 timer hver eneste dag. Det sier seg selv at det må legges inn noen hviledager, og det betyr bare at snittet på kjøredagene må opp til kanskje så mye som 6-7 timer.

Digresjon: Grunnen til at jeg skrev "foreløpig" på bruken av Google Maps, er fordi det ikke lar seg gjøre å sette opp mer enn 25 steder av gangen (A-Y), og min rute inneholder 48 stoppesteder. Jeg har forsøkt å erverve det utgående PC-programmet "Streets & Trips" fra Microsoft, men med norsk gateadresse fikk jeg ikke bestilt. Men vent litt... jeg har visst et amerikansk kredittkort som jeg bruker på amerikansk Apple TV :)

Kostnader
En ting er avstand og kjøretid; en helt annen ting er kostnadene. Jeg var på biltur i USA i 2014 (i skrivende år), og det betyr at jeg har ganske ferske tall på kostnadene for mat, bensin og overnatting.

Hva er det som skal dekkes, da. Jo, fly til og fra USA, leiebil (eller kjøpe bil - uavklart - omhandles lenger ned), bensin, overnatting, mat, diverse utgifter til for eksempel vask av klær, kjøpe nye klær ved behov, og eventuelt dekkskift/andre ikke planlagte kostnader på bilen.

La oss begynne med utgiftene som det er enkelt å holde rede på.

Kostnader for overnatting på hotell/motell i USA
På turen i 2014 hadde vi 15 overnattinger, og vi landet på 445 NOK pr rom pr natt. Vi booket mange av overnattingene via mobilappen til hotels.com. Det gjorde vi lurt i, for det ga oss ofte 8-10 % mobilrabatt - pluss at vi fikk bedre deals enn om vi gikk inn i resepsjonen og ba om to rom. Ulempen er at man ikke alltid vet hvor man ender opp dag for dag, og da må man ha tilgang på nett for å sjekke priser og tilgjengelighet samme dagen.

Sikkerhet der vi overnatter
Det er bare å innrømme det. Jeg er litt bekymret for sikkerheten i USA. Alle byer med en viss størrelse sliter med til dels mye og grov kriminalitet. Når man ikke er lommekjent, kan man fort bevege seg inn på områder der man ikke bør være. Så hvordan finner jeg ut hvor det er lurt å holde seg unna? Jo, jeg har funnet frem til en webside som med fargekoder på zoombare kart viser de mest belastede områdene i hele USA. En webside vil aldri gi 100 % sikkerhet, men det kan i alle fall gi en god pekepinn.

Kostnader for mat i USA
Til og med helter som meg må ha mat. På en lang tur som denne vil det være veldig fornuftig å handle frokost og lunsj i matbutikken, og så spise middag på restaurant. Ulempen er at jeg da må tilberede og oppbevare maten, og på overnattingsstedene er det som regel ikke annet enn en liten kaffetrakter på rommet. Skal jeg gjøre det på denne måten, må jeg ha litt kjøkkenutstyr i en bag i bilen. Kanskje jeg til og med må ha en kjølebag på 12V i bilen.

Snittpriser for måltidene mine i USA 2014 - samtlige inntatt på et spisested:
Dette er priser jeg har lagt inn i totalbudsjettet, og alle besparelser er bonus.

- Frokost: kr 95
- Lunsj: kr 92
- Middag: 178

Det sier seg selv at det vil lønne seg å handle mat i matbutikken. Kostnaden for frokost og lunsj bør mer enn halveres. Middagen er ikke så ille, synes jeg. Husk at i de 178 ligger det mye mat og drikke. To øl i Norge, så er vi oppe i den summen. Hvis jeg har kjølebag i bilen, kan jeg be om doggybag og spise restene til lunsj dagen etter. Man må være litt kreativ :)

Kostnader for leiebil og bensinforbruk i USA
I 2014 leide vi en Chevrolet Traverse med god plass til 4 voksne + all bagasjen. Den var ganske tørst, og vi hadde et snittforbruk på 1,4 liter pr metriske mil. På turen jeg planlegger her må jeg finne en bil som bruker mindre enn det. Som jeg skriver innledningsvis, skal jeg kjøre noe i underkant av 2000 mil. La oss si at jeg finner en bil som bruker 0,8 l/pr mil. Prisene i USA sommern 2014 var på gjennomsnittlig 5,85 pr liter. Dette utgjør 9.360 kroner.

Skal vi sammenligne med prisene i Norge bare for gøy? 2000 mil med et forbruk på 0,8 l/pr mil = 1600 liter * literpris på 15,89 = 25.424. Det er en differanse på 16000 kroner, det.

Leiebil i 48-54 dager
Jeg har sjekket prisene på leiebil i USA, men ingen tilbyr langtidsleie uten at man tar direkte kontakt. Det jeg gjorde var å sjekke pris i 21 dager for å få frem en dagspris, og så gange opp med antall dager. Grunnen til at jeg skriver 48-54 dager, er at jeg nok kommer til å hente ut bilen i San Francisco, og levere den igjen i New York. Da trenger jeg minst to dager før og etter selve turen på transport til/fra start/mål.

Noe av det billigste jeg har funnet på nett (har ikke søkt veldig mye ennå), er carhire3000.com der jeg kan få en Ford Edge for $28 pr døgn. Det er da med henting i SF og levering i NY, noe som gjør det dyrere. I tillegg bør jeg nok ha en utvidet forsikring, og eventuelt én ekstra sjåfør. All den tid jeg egentlig skulle ønske jeg kunne ta turen alene, er jeg fornuftig nok til å forstå at det er tryggest og best å ha med en ekstra sjåfør. Det vil lommeboka også bli glad for, da vi kan dele på leiebil-, bensin- og motellutgiftene.

Leiepris for den omtalte bilen i 48 dager (ikke bekreftet): kr 8.064

Hvis jeg leier fra en av de store, ryker jeg på tett opp mot 20.000 kroner. Det kan hende de har opplegg for langtidsleie, men det blir ikke under halv pris - det er sikkert.

Kjøpe eller leie bil
Helt øverst i artikkelen skriver jeg om det å kjøpe eller leie bil. Hvis prisen virkelig ikke blir mer enn ca 10.000 kroner for en leiebil, da er jeg ikke i tvil om at å leie er best. Skulle det derimot vise seg at det lønner seg å leie hos de store, vil totalsummen nok bli tett opp mot $3500 (kr 20-25.000). Jeg har Googlet litt, og for en såpass høy sum kan man få en OK bil som er nyere enn 10 år. Det er imidlertid mange fallgruver, og veldig komplisert å registrere og forsikre en bil i USA når man ikke er innbygger - og det tryggeste er kanskje å leie :)

Hva nå - hvor går veien videre?
Det er ikke godt å si. Det første jeg må gjøre er å sette en deadline for point of no return. Med det mener jeg at jeg kan planlegge frem til et visst tidspunkt, og så må jeg bestemme meg for om det blir tur eller ikke. Jeg vil si at innen utgangen av 2015 bør jeg bestemme meg.

Klarer lommeboka dette, da?
Jeg vil si det. Spesielt hvis jeg får med meg en som tar 50 % av alle felleskostnadene. Grovbudsjettet viser at alene må jeg ut med mellom 60 og 65.000 kroner. Hvis jeg får med meg en sjåfør (som vel egentlig er helt nødvendig), så snakker vi faktisk "ikke mer enn" mellom 45 og 50.000 kroner. I 2014 brukte jeg totalt med flyreise, leiebil, hele oppholdet, og shopping, ca 30.000 av feriepengene mine. Da skal jeg ikke spare så veldig mye i måneden fra nå, for å ha differansen på bok ved avreise.

Tjene penger mens jeg kjører
Dette er selvsagt bare en løs plan, og det er ikke sikkert det vil la seg gjøre - men det er jo slik at mannfolkblader på papir og nett kjøper artikler, og er artikkelen spennende nok kan det hende de kjøper flere. Jeg kommer nok til å sende ut en e-post og kanskje ta noen telefoner den dagen jeg eventuelt er klar med en komplett plan. Skulle det bli noe penger i boksen, så er det bare en fin liten bonus - pluss at jeg får dekket behovet mitt for å eksponere og eksponere meg selv :)

Send meg gjerne en e-post til dersom du har gode tips og meninger.