A+ A A-

Ny værstasjon på plass i Fetsund

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Været
  • Sist oppdatert søndag 27. september 2015 08:39
  • Treff: 5846

OBS: Værstasjonen ble flyttet til Bjørkelangen i september 2015

Jeg har forsøkt å finne ut når den opprinnelige værstasjonen ble kjøpt inn, men det lyktes meg ikke. Det jeg vet er at jeg flyttet den fra leiligheten i Collettsgate, til Mastemyr i 2004. På det tidspunktet hadde jeg allerede hatt den et par år, så la oss tippe at den ble kjøpt inn i 2001 eller 2002. Den har tjent meg godt i alle disse årene, men nå var det dessverre over & ut for min trofaste traver. Etter en del økonomiske vurderinger er en ny værstasjon kjøpt inn, montert, testet og funnet i orden.

Det var i slutten av februar 2014 at den gamle værstasjonen døde. Midt på natta ble både datteren min og jeg vekket av en gjennomskjærende uling fra taket. Lageret på vindmåleren hadde tatt kvelden, og vibrasjonen forplantet seg ned veggen fra taket og inn i soverommene. For å gjøre en kort historie lang; jeg skøyt den i stykker med luftgevær - midt på natta.

Som nevnt var den godt og vel 10 år gammel, og å reparere en så gammel værstasjon virket ikke så fornuftig. Jeg kunne sikkert kjøpt ny vindmåler som passer, men la oss bare innse at det er mye kulere å kjøpe helt ny værstasjon, enn å bytte ut ødelagte deler. Den gamle var også i økonomiklassen, og det har jo skjedd en del på dette markedet på 10 år. Jada, jeg også hører at jeg nå forsvarer innkjøpet med nebb og klør. Det ble en del penger, men dette er jo hobbyen min - og hobbyer koster penger, ikke sant?

Davis eller Oregon
Jeg brukte (utrolig nok) noen dager på å velge ny værstasjon. Jeg pleier å kaste meg over første og beste, men denne gangen gjorde jeg litt research. Jeg ringte til og med til en forhandler for å få råd. Jeg ville egentlig gå for en Orgon Scientific WMR300, men etter å ha blitt fortalt at det i grunnen bare en en kopi av Davis Instrument sin Vantage, så gikk jeg for sistnevnte. Nærmere bestemt en Davis Vantage Pro2 Plus og en Weather Link IP som sender mine værdata ut på nettet.

En av hovedårsakene til at valget falt på Davis er at de har et velutviklet sensorsortiment på plass. Oregon har nettopp kommet med sitt plagiat, og sensorene er ikke tilgjengelig ennå. Davis sine værstasjoner har vært på markedet lenge, og de fleste sensorne fungerer på tvers av modellene. Jeg har ikke kjøpt noen tilleggssensorer nå, men det finnes altså et veldig bredt utvalg instrumenter for å måle alt fra badebassengtemperatur, til fuktigheten i løvblader.

En ny verden av teknologi
Det er mange store forskjeller mellom Davis VP2 og min gamle WS3600 fra LaCrosse. La oss ta vindmåleren først, siden det jo var den som startet hele oppgraderingsprosjektet. Se på bildet øverst i artikkelen, og sammenlign med dette:

Den lille fislepropellen der er ikke i nærheten av å være like følsom og presis som den på VP2. Tre store vindskovler tar i mot vinden langt bedre enn en liten propell inne i en trakt.

En helt annen ting er regnmåleren. Også her snakker vi en størrelsesforskjell det svinger av. Uten å tenke mye på det, kan man kanskje tro at en større regnmåler tar inn mer vann og viser mer nedbør. Så klart er det ikke slik. Inne i regnmåleren er det en nøye kalibrert vippeskål som fylles med vann, og når den har nådd ønsket mengde, vipper den over og tømmer ut innholdet. Da vet værstasjonen nøyaktig hvor mye regn som ble målt. Fordelen med en stor regnmåler er at det er mindre tilfeldig hvor mye vann som lander i trakta.

I løpet av året skal jeg oppgradere regnmåleren med en snøsmelter. Som du skjønner kan jeg da også måle nedbør i form av snø på vinteren.


Litt vanskelig å se hvor stor denne regnmåleren er, men det går minst 3 slik ved siden av hverandre på toppen av VP2-måleren.

Alt i ett-løsning
På den gamle værstasjonen var alle målerne separert og det måtte kables mellom alle komponentene. Det var et sammenserium av ledninger, og det var mye mer jobb å montere/vedlikeholde. Davis VP2 er en alt i ett-løsning der man -kan- separere vindmåleren fra hovedenheten dersom det er nødvendig. Jeg skal vurdere det litt senere, for jeg må uansett flytte stasjonen litt. Den står litt nære pipa, og det forstyrrer vindflyten, og på vinteren kan varmen fra pipa påvirke temperaturmålingene. Da kan det hende jeg slipper hovedenheten litt ned slik at vinden flyter endra bedre rundt vindmåleren. Slik den står nå vil ikke en direkte sørlig vind måles helt korrekt (på bildet øverst er nord til høyre og sør til venstre).

Da jeg monterte værstasjonen gjorde jeg alt arbeidet på bakken, og bar opp stanga med den ferdig monterte værstasjonen på - og skrudde den fast til festene som allerede var på plass. Enklere kan det ikke bli. Den gamle værstasjonen hadde som sagt en masse ledninger, og alle komponentene var løse og måtte monteres for seg.

Strømforbruk på taket
Det er ikke mye elektronisk utstyr som ikke trenger strøm. Selv en værstasjon må ha noe som driver målerne og som sender data. På VP2-stasjonen står det en hvit boks mot sør. Inne i denne ligger elektronikken, og et batteri. Dette batteriet brukes kun når det er mørkt, eller ikke nok lys til å drive solcellene som er montert på utsiden. Dette betyr at det blir minimalt med vedlikehold, siden batteriet får god drahjelp av solcellene på dagtid.

Så mye hadde jeg, og så mye har jeg igjen
Den nye værstasjonen har en del funksjoner som den gamle ikke hadde. UV- og solmåling er noe jeg synes er spennende å lære mer om. Den nye stasjonen har dette innebygget (derav navnet Plus). Det betyr igjen færre komponenter som skal monteres, og det ble mye rimeligere enn å kjøpe det løst. Jeg vet fint lite om dette, annet enn at for mye UV-stråling ikke er bra for oss hvite nordboere :) Her har jeg altså en del å gå på, og jeg skal bruke værstasjonens data til å lære mer om denne type målinger.

Ekstern link: Les mer om UV-stråling

Kontrollpanel via Weather Link IP på lokalnettet
Det må til en dedikert PC som alene server værstasjonen, hvis man vil ha en stabilt driftsmiljø. Jeg bruker Weather Display til å dytte værdata til hjemmesiden, og da må det være en eller annen form for kopling mellom værstasjonen og PCn. På den gamle stasjonen måtte det en ledning til for å hente ut data. Den nye stasjonen ligger på lokalnettet med fast IP-adresse, og jeg kan hente ut data uten ledning. I klartekst betyr det at PCn med programvaren kan stå hvor som helst, og kontrollpanelet med alle de morsomme tallene på kan stå i stua.

Nå skal det sies at siden denne værstasjonen er ny og moderne, så kan jeg kjøre programvaren på Windows 7. Den gamle fungerte kun i Windows XP, og dataene gikk via en seriellkabel. Dette satte begrensninger når jeg skulle velge PC. Den gamle værstasjonen sto koplet opp til en hævvgammal selvbygget gamer-PC med Windows XP. Denne var ikke direkte lydløs, så hele oppsettet sto i kjelleren. Jeg måtte altså til en hver tid åpne en app, eller gå ned i kjelleren for å se mine egne værdata. Det er litt teit...

Som sagt er den nye værstasjonen hakket mer moderne, og jeg står friere i forhold til valg av operativsystem. Du har kanskje oppfattet det nå; at jeg er litt geekete. Jeg har selvsagt bygget en PC for bruk i bil. I min 2006 Mondeo stasjonsvogn hadde jeg en selvbygget vifteløs PC. Denne datamaskinen er basert på Windows 7, og er bygget inn i en boks som er mindre enn en skoeske. Denne kjører nå programvaren til den nye værstasjonen. 

Her er noen bilder fra værstasjonens innekomponenter:


Dette er programvaren Weather Display ($70 for livstidsoppdatering) som samler og sender data til værsiden min.


Her er maskinen som kjører vær-programvaren. I forbindelse med oppsett og testing står den i spisestua. Den skal settes ned i kjelleren hvor det er litt kjøligere. Den er vifteløs, og blir litt varm - spesielt på varme sommerdager. På skjermen ser du Weather Display Live - en Flash-basert grafisk fremstilling av LIVE værdata. Veldig kult :) Dette ligger selvsagt på nett slik at du også kan se det. Se været LIVE på Fetsund nå.


Her er den selvbygde PCn min. Det er ikke store karen, og den går på 12V. Jeg kan altså bruke den i bilen hvis jeg vil det. Nå skal den kjøre programvaren til værstasjonen inntil videre.


Her er innedelen som snakker direkte og trådløst med målerne på taket. På baksiden henger det en liten IP-link som sender værdata ut på lokalnettet - og til Weatherlink.com - en gratistjeneste for dem som ikke har egne websider.

Eksterne lenker

UV-indexskjema

Styrke på UV-strålingenUV-indeksTilsvarerTiltak
Lav 1-2 Vinter i Norge. Ingen
Moderat 3-5 Påske i Norge. Vår/høst i Sør-Norge, perioden mai-august i Nord-Norge. Klær, solhatt og solbriller. Ta pauser!
Sterk 6-7 Sør-Norge i juni og juli, høyfjellet i mai. Spania vår og høst. Klær, solhatt og solbriller. Ta pauser fra solen mellom kl. 12-15. Bruk solkrem med høy faktor (15) og UVA-beskyttelse.
Svært høy 8-10 Isbre/høyfjell med snø i juni og juli. Middelhavet om sommeren. Unngå solen mellom kl. 12-15 og søk skygge. Bruk klær, solhatt og solbriller.
Ekstrem >11 Kanariøyene og Alpene om sommeren. Områder nær Ekvator. Grenseverdi for solarier. Unngå solen mellom kl. 12-15. Søk skygge. Klær, solhatt og solbriller absolutt nødvendig.