A+ A A-

Nå kan Tor bråke så mye han vil

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Været
  • Sist oppdatert søndag 22. februar 2015 22:56
  • Treff: 3045

Opptatt av været som jeg er, er det helt naturlig for meg å løpe til vinduet når det blinker på himmelen, og når tordenen rumler mellom åsene her på Fetsund. Det er moro å se tordenskyene rulle innover, og jeg har lenge kjent på at jeg skulle ønske jeg kunne se stormen før den er synlig. Nå nærmer det seg med stormskritt at jeg faktisk kan gjøre det. Jeg har kjøpt lynradar.

Fakta om lyn

Et lyn er en stor elektrisk utladning mellom sky og jord eller sky og hav, eller mellom sky og sky. Et lyn er en stor lysbue som ledes av jordens atmosfæriske luft. Lynet består av en kort serie elektriske strømpulser. Lynstrømmen løper gjennom luften ved at det dannes en elektrisk ledende kanal som strømmen kan løpe gjennom. Drivkraften er en elektrisk spenningsforskjell som oppstår ved at luftens molekyler omdannes til ioner. Mens lynstrømmen løper gjennom kanalen omdannes molekylene til plasma, og det er typisk 30 000 °C i lynkanalen.

Et typisk lyn varer i ca. 1/4 sekund og består av tre til fire hovedutladninger med ca. 0,04 sekunders tidsintervall. Det typiske lynet overfører kortvarig en strøm på ca. 10 000 ampere og en elektrisk ladning på i alt ca. 25 coulomb.

For at lynet skal starte skal det være et spenningsfelt på ca. 200-1000 volt per millimeter.

Besøk lynradaren her

Javel, men hva så?

Alt dette skjer oppe i himmelen, og vi mennesker ser lyn og hører torden - men bare hvis det er nære nok. Hva om jeg vil vite hvor dette uværet er før jeg kan se og høre det? Da trenger jeg en lynradar. På samme måte som man kan se fly på en radar, eller fiskestimer med et ekkolodd, kan man med de rette instrumentene "se" lynet mange hundre mil unna.

Årsaken til at man kan oppdage lynet på veldig lang avstand, er at utladningen er veldig kraftig. Denne utladningen sender radiosignaler, og dette snappes opp av lynradaren - som regner ut retning og avstand ved hjelp av et avansert dataprogram og et sinnferdig konstruert kretskort i en datamaskin. Lynradaren jeg har skaffet meg kan detektere lyn i en omkrets på ca 480 km fra der utstyret er plassert.

Fun fact: Hvis du har på en AM-radio når det lyner, vil du kunne høre de samme radiosignalene som lynradaren bruker til å detektere lynet. Dette kommer ut av høyttaleren i form av knitring.

Hva bruker man det til?

For meg som bor i et privathus uten kommersiell verdi, er nytteverdien lav. For større elektroinstallasjoner og industri, kan en kraftig lynstorm skape store forstyrrelser og ødeleggelser. Ved å oppdage en lynstorm i tide, kan man ta forholdsregler og begrense skadene. Man kan for eksempel slå av utstyr som kan gå i stykker ved lynnedslag. Jeg tipper mange private selskaper og statlige/kommunale etater bruker SINTEF sine lynmålinger til noe fornuftig i dag. Problemet er at SINTEF ikke gir bort dataene sine gratis, og det er ikke noe som ligger ute til offentlig bruk.

Mine værdata vil imidlertid alltid ligge åpent for alle, og de vil alltid være gratis. Hvis noen ønsker å bruke mine data til noe fornuftig, så står de fritt til å gjøre det. Det eneste de må tenke på er at mitt utstyr står i et privathus, og det vil ikke være noen garantier for oppetid og nøyaktighet. Dette kommer jeg selvsagt til å opplyse om på websiden min.

Tekniske data

Hvis du bare var opptatt av kule bilder av lyn, og kanskje et kart der du kan se hvor det er - da kan du lukke denne artikkelen nå. Her kommer nemlig en utfyllende utredning for hva slags utstyr jeg skal bruke, og hvordan det fungerer.

Boltek Stormtracker

Boltek produserer utstyr for å detektere lyn. De har både utstyr for å måle lyn i nærheten, og som utstyret jeg har valgt - lyn på avstand. Forskjellen ligger i at utstyret for å måle lyn nære er litt mer nøyaktig når det gjelder akkurat hvor stormen er til en hver tid. Langdistanseutstyret gir et bilde av hvor stormen er på vei, hvor mange lyn pr time, osv.

Dette er alt jeg trenger for å starte å detektere lyn. Boltek Stormtracker. Dette er den enkleste modellen. De har to modeller til, som ikke krever installering inne i en PC - men prisen tilsier at jeg nok skulle hatt et annet behov enn jeg har nå :)

Den sorte dingsen er selve antennen. Den skal peke mot nord, og skal være montert på en trekonstruksjon langt unna metall og elektroniske komponenter. Et loft i en trebygning er det beste stedet. Siden jeg ikke har loft, ser det ut til at det blir montering øverst i trappa til kjelleren. Der er det ikke noe som kan forstyrre signalene. Monterer man for nære en TV eller andre apparater som sender ut mye signaler, kan det bli rapportert falske lyn. Metall vil kunne ødelegge "sikten" til antennen, og mange lyn vil ikke bli oppdaget.

Den grønne saken er et kretskort som skal monteres inne i en PC. Det er 15 meter ledning, så jeg trenger ikke ha PC i kjellertrappa (selv om jeg jo faktisk har hatt det før).

Som med det meste slikt må det programvare til for å lese dataene. Værstasjonen min er rimelig ubrukelig hvis jeg ikke hadde fått konvertert de uendlig omfattende og detaljerte dataene til et forståelig grensesnitt. Så også med en lynradar. Antennen snapper opp lynet, og sender data til kretskortet. Inni kretskortet behandles dataene og det regnes ut avstand, retning, styrke, type, osv. Så er det opp til en programvarepakke på datamaskinen å oversette til tekst og bilder.

Valgets kval

Det finnes i dag kun to reelle programmer som tolker lyndata. Nexstorm og Lightning 2000. Nexstorm er på en måte mer brukervennlig, og har noen funksjoner som er spesielt morsomme - men til gjengjeld er Lightning 2000 mer sofistikert og nøyaktig. Jeg oppfatters sikkert som en show-mann av mange, men sannheten er at når det kommer til slike ting, er det vitenskapen som pirrer mest. Jeg gikk altså for den mest geekete løsningen.

Jeg har ikke kjøpt begge to, så jeg vet jo ikke i praksis hvordan den ene vil være kontra den andre. I fremtiden vil jeg kanskje ha to sett med lynradarer...

Hva gjør Lightning 2000

Hva er den ikke gjør, spør jeg heller. Den lager ikke kaffe. Men når det gjelder å finne et lyn, og gi meg informasjon om det lynet - da er programmet helt rått. Man kan sammenligne dette programmet med en haug apper til smarttelefoner. Ta for eksempel treningsappen RunKeeper, der ett av bruksområdene er å tracke hvor du trener. Det den i praksis gjør er å samle koordinater fra satelitter på himmelen, og så lagre koordinatene med dato og tid. Dette legges oppå et kart slik at du senere kan se hvor du løp, og i appen kan se hvor du er. Uten kartet er en GPS-funksjon bare en prikk på en tom skjerm.

Akkurat dette gjør en lynradar også. Lynradaren plasserer koordinatene for lyn på en flate der vi vet hva som er senter (antennens koordinat bestående av latitude og longitude), og så legges et hvilket som helst kart under for å vise oss mennesker hvor dette egentlig er. Når dette er gjort, er det en enkel sak å lage smarte og funksjonelle kart med ulike visninger basert på live, eller lagrede data.


Klikk på bildet for større versjon

Skjermbildet over er fra lynradar.no som er plassert i Bergen. Som du ser dekker den faktisk også mitt område, men det er klart at dataene blir mye mindre nøyaktige på slike avstander. Det var ikke mye lyn over fastlandet da dette bildet ble tatt, men ute i Nordsjøen mellom Norge og England skjedde det ting.

Når lynet er ferskt får det en statusfarge som indikerer hva slags type lyn det var, og etter hvert som registreringen blir eldre, får det farger ut fra hvor lenge siden det oppsto. Fra +10 minutter med lysest farge, til +60 minutter med mørkest farge. Etter en time blir registreringen borte fra kartet - men Lightning 2000 har ikke glemt det. Man kan i etterkant spille av stormen, og se den bevege seg slik den faktisk gjorde. Akkurat som på NRK :)

På høyresiden av skjermbildet ser man blant annet antall lyn, og andelen av de ulike typene lyn - og en hel masse data jeg ikke har lært meg hva er ennå.

Jeg regner med (og håper) at jeg kan zoome inn slik at jeg kan se for eksempel bare Oslo og Akershus. Dette får jeg vite bare lynradaren dukker opp i posten!

Live på nettet

Så kommer det som er ganske kult; alt dette blir tilgjengelig for deg også! Lightning 2000 kommer med en FTP-funksjon som sender dataene til min webside slik at du kan se det samme som jeg ser.

Nyttige linker

Kjøp Boltek StormTracker her (bundle med Lightning 2000)

- Gå til lynradaren her
- Se alle verdens værstasjoner her
- Bergen Lynradar
- Fetsund værstasjon